Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI POTROŠAČA: Trgovac će biti obavezan da na računu iskaže ne samo trenutni račun nego i eventualna dugovanja i zastarjeli dug, koji prelazi dvije godine. Takođe treba da se navede i kolike su kamatne stope koje potrošač treba da plati

10.07.2019.


Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti potrošača, kojim će nivo njihove zaštite biti isti kao u članicama Evropske unije, a poboljšaće se i regulacija po pitanju usluga od javnog interesa.

Generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača u Ministarstvu ekonomije, Jovo Rabrenović, ukazao je da na taj način Crna Gora ulazi u krug država EU koje u potpunosti preuzimanju najnovije dvije direktive i prilazi korak brže zatvaranju Poglavlja 28 – Zaštita potrošača i zdravlja.

"Usvajanjem ovog zakona u Skupštini možemo očekivati da Poglavlje 28 bude privremeno zatvoreno, čime će crnogorski potrošači biti zaštićeni kao u državama EU", rekao je Rabrenović.

On je ocijenio da je na taj način Crna Gora ostvarila veliki uspjeh u oblasti zakonodavstva i da će biti prva država regiona koja je dostigla nivo zaštite potrošača identičan onom koje imaju države članice EU.

"Tim zakonom se preuzimaju dvije ključne direktive, koje se odnose na rješavanje potrošačkih sporova arbitražnim putem i za kupovinu proizvoda sa udaljenih mjesta, odnosno preko interneta", rekao je Rabrenović.

Na taj način će, kako je dodao, potrošači imati veći nivo zaštite kada su u pitanju usluge od javnog interesa, kao što su struja i voda.

"Trgovac će biti obavezan da na računu iskaže ne samo trenutni račun nego i eventualna dugovanja i zastarjeli dug, koji prelazi dvije godine. Takođe treba da se navede i kolike su kamatne stope koje potrošač treba da plati", saopštio je Rabrenović.

On je ukazao da će potrošač, kada je riječ o uslugama od javnog interesa koje se odnose na distributivne mreže, kao što su struja i voda, biti zaštićeni tako što trgovac neće moći da mu ih isključi dok tako ne presudi sud i ukoliko se radi o roku dužem od dvije godine.

"Neće više biti uslovljavanja potrošača da mora da plati dug koji je stariji od dvije godine da bi mu se uključila voda ili struja, tako da su potrošači u potpunosti zaštićeni", ocijenio je Rabrenović.

On je naveo da su neke odredbe koje postoje u zakonu vrlo napredne i ne postoje u nekim odredbama EU, zbog čega su i dobili velike pohvale od EU za sam Predlog zakona.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 04.07.2019.


Naslov: Redakcija