Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNI ZAKONA O AKCIZAMA: Od septembra 2018. godine akciza po paklici cigareta manja za 20 do 30 centi

10.07.2018.


Akcize na cigarete i na gazirana pića biće smanjena od 1. septembra ove godine i na tom iznosu ostaće do kraja 2019. godine kada će ponovo početi da se postepeno povećavaju, ukazao je ministar finansija Darko Radunović nakon sjednice Vlade na kojoj je promjenjen akcizni kalendar.

On je ukazao da prihvata da je povećanje akciza tri puta u 2017. godini bila greška i da nijesu očekivali da će ovoliko porasti crno tržište duvanskih proizvoda.

Naveo je da će akciza po paklici biti manja za 20 do 30 centi, a za gazirana pića sa zaslađivačima za 10 centi po litru.

Najavio je i da će ovu mjeru pratiti veće kontrole kako bi se eliminisali distributivni centri nelegalnih duvanskih proizvoda i njena prodaja na uličnom tržištu. Ukazao je da pad prodaje legalnih cigareta iznosi 40 odsto, ali da je zabrinjavajuće što je pad povećan u junu zbog čega su se odlučili na mjeru smanjenja akciza.

Ministar očekuje da će smanjenje akciza i povećane kontrole eliminisati crno tržište i zaustaviti pad državnih prihoda od akciza.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Matija Otašević, Marija Mirjačić, Goran Kapor, 06.07.2018.


Naslov: Redakcija