Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Inicijativa za ocjenu ustavnosti Zakona o dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama

10.07.2018.


Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović predložio je Ustavnom sudu da sam pokrene postupak za ocjenu saglasnosti sa Ustavom odredbe Zakona o dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama ("Sl. list CG", br. 42/2018), kojom je produžen mandat članovima tog tijela.

Damjanović je u pismu predsjedniku Ustavnog suda Dragoljubu Draškoviću podsjetio da Skupština u predviđenom zakonskom roku nije dostavila odgovor na navode sadržane u Predlogu za ocjenu saglasnosti sa Ustavom odredbe člana 15 Zakona o Ustavnom sudu Crne Gore ("Sl. list CG", br. 11/2015), koji je Drašković zatražio 5. juna.

U tom smislu, smatra Damjanović, neophodno je da se, shodno odredbi člana 34 stav 3 Zakona o Ustavnom sudu, nastavi započeti postupak, "a imajući u vidu značaj postupka, predlažem da se, u skladu sa članom 53 stav 3 Poslovnika Ustavnog suda ("Sl. list CG", br. 7/2016), navedeni predlog prioritetno razmotri".

"Takođe predlažem da Ustavni sud razmotri mogućnost da sam pokrene postupak za ocjeni saglasnosti sa Ustavom odredbe člana 3 Zakona o dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama", kaže se u pismu Damjanovića.

On je dodao da to predlaže imajući u vidu činjenicu da je u toku postupak po Predlogu za ocjenu saglasnosti sa Ustavom odredbe člana 15 Zakona o Ustavnom sudu u kojem se ocjenjuje ustavnost odredaba koje su u vezi sa pitanjem ustavnosti odredaba Zakona o dopunama Zakona o Sudskom savjetu.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 06.07.2018.


Naslov: Redakcija