Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

SKUPŠTINA CG: 9. jula 2015. godine održane sednice Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu - Amandmani (2) na Predlog zakona o izmjeni Krivičnog zakonika Crne Gore, Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije i Odbora za ekonomiju, finansije i budžet - Predlog zakona o izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju


96. sednica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu

Na 96. sednici, Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu razmotrio je i većinom glasova podržao Godišnji izvještaj o radu Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za 2014. godinu.

Odbor je, takođe, razmotrio Amandmane (2) na Predlog zakona o izmjeni Krivičnog zakonika Crne Gore, koji su postali sastavni dio teksta Predloga zakona.

Poslanici Azra Jasavić i Srđan Perić odustali su od Amandmana (1) koji su podnijeli na Predlog zakona o izmjeni Zakona o Državnom tužilaštvu.

22. sednica Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije

Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije je na održanoj 22. sednici razmotrila tok postupka privatizacije fabrike mineralne vode AD "Bjelasica - Rada" Bijelo Polje.

U radu ove sednice su učestvovali i predstavnica Zavoda za zapošljavanje Ranka Đurišić, predstavnik Penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore Stanko Kovačević, predstavnik Investiciono – razvojnog fonda Crne Gore Branislav Janković, savjetnica ministra ekonomije Milica Raičević, ovlašćeni predstavnik Odbora direktora "Bjelasica Rada" AD Bijelo Polje Nenad Štibilj, koordinatorka Istraživačkog centra MANS-a Ines Mrdović, izvršna direktorica preduzeća "Bjelasica –Rada" AD Bijelo Polje Tamara Lakićević, predsednik Sindikalne organizacije "Bjelasica-Rada" AD Bijelo Polje Miraš Joksimović i zaposleni u AD "Bjelasica-Rada" Bijelo Polje Sadik Arslanović.

Nakon održane rasprave i iskazanih stavova o postupku privatizacije AD "Bjelasica –Rada" Bijelo Polje i poslovanju ove fabrike nakon privatizacije članovi Komisije su naveli da će zaključci u vezi kontrole ovog postupka privatizacije biti donešeni na nekoj od narednih sednica.

U okviru druge tačke dnevnog reda – tekuća pitanja, članovi Komisije su se saglasili da sljedeća sednica ovog radnog tijela Skupštine Crne Gore bude posvećena praćenju postupka privatizacije AD "Jadransko brodogradilište" Bijela.

Započeta 108. sednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet

Odbor je u skladu sa članom 137 stav 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore razmotrio Predlog zakona o izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je podnio poslanik Srđan Milić i konstatovao da se stvara fiskalni efekat na budžet države, kao i da je potrebno planirati sredstva u budžetu države za 2016. godinu.

Odbor je razmotrio sedam amandmana poslanika Nebojše Medojevića na Predlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima CHF u eure EUR i kojima je bitno izmijenjen prvobitni Predlog zakona. Nakon rasprave, na Odboru je, jednoglasno, ocijenjeno da je tako izmijenjen tekst Predloga zakona prihvatljiv, kao i ukazano na potrebu da se do skupštinske rasprave o Predlogu zakona, dostavi mišljenje Vlade i Centralne banke Crne Gore.

U skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, Odbor je razmotrio i odlučio da predloži Skupštini da usvoji Izvještaj o radu Agencije za zaštitu konkurencije za 2014. godinu, u čiju nadležnost, shodno Zakonu spada: utvrđivanje zabranjenih sporazuma između učesnika na tržištu, utvrđivanje mjera, uslova i rokova za otklanjanje negativnih posljedica zabranjenih sporazuma; utvrđivanje zloupotrebe dominantnog položaja i zabrana postupanja koje dovodi do zloupotrebe, kao i određivanje mjera, uslova i rokova za otklanjanje negativnih posljedica takvog postupanja, i ocjena dopuštenosti koncentracija preduzetnika.

Dogovoreno je da se Izvještaj o stanju energetskog sektora Crne Gore za 2014. godinu i amandman poslanika Mladena Bojanića i Aleksandra Damjanovića na Predlog zakona o dopuni Zakona o stečaju, razmotre u nastavku sednice.

Izvor: Vebsajt Skupštine Crne Gore, 09.07.2015.