Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ALTERNATIVNO IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA: 168 osuđenika odležalo kaznu u prostorijama u kojima stanuju

10.05.2019.


Od decembra 2017. godine 168 osuđenika odležalo je kaznu u svojim stanovima i kućama, dok je jedan odbio da kaznu odsluži u svom domu i tražio je da ide u zatvor za izvršenje krivičnih sankcija, što mu je i omogućeno.

Ovaj alternativni program, poznat kao nanogica, uglavnom su odslužili oni koji nijesu plaćali izdržavanje djeci, nedozvoljeno držali oružje, krali i tukli se…

Kako su ukazali iz Ministarstva pravde, trenutno kaznu kućnog zatvora izvršava 58 osuđenika.

"U jednom predmetu osuđeno lice nije htjelo da kaznu izvršava u prostorijama u kojima stanuje, već je tražilo da kaznu izvrši u ZIKS-u", ukazali su iz Ministarstva pravde.

Navode da za 17 mjeseci, koliko se primjenjuje ova alternativna mjera, u 25 predmeta kazna zatvora u prostorijama u kojima osuđeni stanuje pravosnažno je zamijenjena kaznom zatvora.

To se, kako su objasnili, dešavalo jer su kršili program.

"U 19 slučajeva kućni zatvor zamijenjen je klasičnim zatvorom zbog kršenja programa izvršenja kazne, a u pet slučajeva zbog nedostupnosti osuđenih lica radi izvršenja kazne", pojasnili su iz Ministarstva.

Podsjećaju da je izdržavanje zatvora u prostorijama u kojima osuđeni stanuje započeto u decembru 2017. godine.

Za to vrijeme, kako kažu, suočili su se sa raznim problemima i pokušajima da se izbjegne služenje kazne, ali ih to nije obeshrabrilo.

Tvrde da su mogućnosti za zloupotrebu svedene na minimum, jer se u Ministarstvu pravde nalazi centralni monitoring sistem i sve promjene koje se dešavaju, a nijesu u skladu sa individualnim programom izvršenja kazne evidentiraju u kratkom roku, odmah po izvršenju prekršaja.

"Što se tiče samovoljnog napuštanja prostorija u kojima se izvršava ova alternativna krivična sankcija, evidentirano je više takvih slučajeva", navode iz Ministarstva pravde.

Takođe, u praksi se dešavalo da osuđenici samovoljno pokušaju ukloniti takozvanu nanogicu ili isključiti prijemnik. Naravno, sistem je sve te prekršaje registrovao i od strane službenika Ministarstva pravde su preduzete radnje predviđene zakonom ukazali su iz ovog ministarstva.

Bilo je i onih koji su osim lakših imali i teže prekršaje i pokušali da samovoljno napuste stan ili kuću.

Upravo zbog samovoljnog napuštanja prostorija, ali i drugih prekršaja, kako navode iz Ministarstva, u više slučajeva je izvršenje kazne prekinuto u tim uslovima.

Predmeti su poslati sudu koji je zamijenio preostali dio kazne u zatvorsku i umjesto u svom domu, ti osuđenici su nastavili da služe kaznu u zatvoru.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da osuđenik u određenim situacijama može izaći iz svog zatvorskog doma i da je to jasno definisano zakonom.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 04.05.2019.


Naslov. Redakcija