Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Ustavni sud razmatra ustavnost članova 23 i 24 Zakona o energetici i Uredbe o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije

10.05.2019.


Ustavni sud Crne Gore uzeo je u razmatranje Inicijativu za ocjenu ustavnosti članova 23 i 24 Zakona o energetici ("Sl. list CG", br. 5/2016 i 51/2017) i Uredbe o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije ("Sl. list CG", br. 33/2016, 3/2017 i 3/2019), da bi se, kako je saopšteno, spriječila nesaglediva šteta po krajnje potrošače.

Podnosilac Inicijative i predstavnik Grupe građana Građanska akcija, Vasilije Miličković, je na protesnoj pres konferenciji ispred Ustavnog suda ukazao da je razgovarao sa predsjednikom Ustavnog suda Dragoljubom Draškovićem i da mu je iznio svu problematiku.

"On je jedan od rijetkih ljudi, koji je naš zahtjev unaprijed shvatio i obavijestio je i mene i vas da je predmet uzeo u rad. On traži odgovor od Skupštine u vezi donošenja članova 23 i 24 Zakona o energetici i odgovor od Vlade za Uredbu o plaćanju nadoknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Rok ćemo da ispoštujemo i to je procedura, ali nećemo da Ustavni sud čekamo godinu", ukazao je Miličković.

On je rekao da su članovi 23 i 24 Zakona o energetici suprotni Ustavu Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI).

"Član 24, stav 1 glasi da je krajnji kupac električne energije dužan da plaća nadoknadu za podsticanje proizodnje električne energije iz obnovljivih izvora kao dodatak na cijenu električne energije. Ovo ne pamti civilizovana Evropa, ovo odslikava zarobljenost Vlade Crne Gore", smatra Miličković.

On je ukazao da je Draškoviću obećao da se predstavnici Građanske akcije sljedećih mjesec neće okupljati ispred Ustavnog suda.


IZVOR: Vebsajt CdM, 07.05.2019.


Naslov. Redakcija