Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI I ZAKONIK O KRIVIČNOM POSTUPKU: Potpisom porodice nije moguće izbjeći obdukciju u slučaju sumnje na krivično djelo. Osim tužioca između ostalih može da je zahtijeva ljekar koji je liječio pacijenta ili onaj koji je konstatovao smrt

10.05.2018.


Potpisom porodice, po slovu zakona, ne može se izbjeći obdukcija kad postoji sumnja na krivično djelo - nesavjesno liječenje, ocijenili su stručnjaci.

Slučaj porodilje iz Ulcinja, koja je nakon porođaja iskrvarila na smrt, potresao je crnogorsku javnost. Uzrok smrti ostao je nepoznat, jer je porodica odbila obdukciju. Po zakonu, objašnjavaju stručnjaci, potpisom porodice nije moguće izbjeći obdukciju u slučaju sumnje na krivično djelo.

Porodica je odbila obdukciju, ali ni tužilac nije tražio da se provjeri uzrok smrti. Nerazjašnjeno je zašto je umrla.

Specijalista za sudsku medicinu, prof. dr Dragana Čukić, kaže da u ovakvim slučajevima uvijek postoji sumnja na krivično djelo - nesavjesno liječenje. Smatra da je bila potrebna obdukcija.

"Samim tim što se ne traži obdukcija ili što se ostavlja da se ista ne uradi, ostaje jedna sumnja da možda nije sve urađeno kako treba", kaže ona.

Ako se smrt desi u zdravstvenoj ustanovi i nije utvrđen uzrok, po zakonu obdukcija mora da se obavi.

"Smatram da je neophodno da se izvrši obdukcija. Ukoliko se dokaže da nema eventualne odgovornosti ljekara, porodici će biti mirna savjest u budućnosti da uzrok smrti najbližeg srodnika nije ljekarska greška", kaže advokat Lazar Aković.

Otpor prema obdukcijama u Crnoj Gori danas je neuporedivo manji nego ranije, kaže dr Čukić. Već više od tri decenije utvrđuje uzroke smrti.

"Što nekad ljudi ne žele da se radi obdukcija i poslije se redovno pokaju je tuga, smrtni slučaj, niko skoro tada ne razmišlja o narednim koracima, suđenjima, već o sahrani, organizaciji sahrane, saučešća. Čim prođe dan ili dva već počinju sumnje, već počinje da se žali zašto nije urađena", ukazala je ona.

Obdukcijom se uvijek dođe do istine o smrti. Osim tužioca između ostalih može da je zahtijeva ljekar koji je liječio pacijenta ili onaj koji je konstatovao smrt.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Marija Radulović, 09.05.2018.


Naslov: Redakcija