Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

BANKARI ĆE NAPLAĆIVATI ČUVANJE NOVCA

10.05.2017.


Nakon što je Centralna banka uvela naknadu na prekonoćna salda na transakcionim računima banaka u platnom prometu realno je očekivati da će banke početi da obračunavaju negativne kamatne stope na veće iznose depozita klijenata rečeno je iz jedne od banaka.

Iz druge banke, međutim, kažu daje CBCG sasvim očekivano prilagodila svoju tarifu, ali nijesu direktno odgovorili da li će novi trošak prevaliti na klijente.

Centralna banka sada obračunava bankama naknadu po stopi Evropske centralne banke na depozitne olakšice umanjenoj za 10 baznih poena. Prema posljednjim podacima, stopa ECB-a iznosi -0,40 odsto godišnje, tako da bi naknada Centralne banke iznosila -0,30 odsto. CBCG je objasnila da je uvela naknadu da bi se zaštitila od banaka koje su svoje troškove prevaljivale na nju i očekuje da će na taj način godišnji prihod uvećati za 700.000 eura.

U banci kažu da će visina stope na štednju zavisiti od poslovne politike svake banke. Oni tvrde da nijesu prevaljivali trošak na CBCG.

Za razliku od CBCG, inostrane banke su još ranije počele da obračunavaju negativne kamatne stope na depozite banaka, uglavnom u visini ECB rate kazali su našoj redakciji.

Iz CBCG je ranije rečeno da će ovu naknadu bankama obračunavati samo dok je kamatna stopa Evropske centralne banke na depozitne olakšice negativna.

Podsjetimo daje platni promet u martu ove godine iznosio 2,58 milijardi eura što je 23,4 odsto više nego u februaru. Podaci na sajtu CBCG pokazuju da je 46,19 odsto realizovano u platnom sistemu CBCG (RTGS i DNS sistemu), a ostatak u internom, čiji su nosioci poslovne banke.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 09.05.2017.


Naslov: Redakcija