Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MONSTAT: Veći promet robe u trgovini na malo

10.05.2017.


Promet robe u trgovini na malo u martu je u odnosu na isti prošlogodišnji period bio veći 4,6 odsto u tekućim i 3,1 odsto u stalnim cijenama, pokazuju podaci Monstata.

Statističari su naveli da je najveći rast u odnosu na isti period 2016. godine, ostvaren u djelatnosti trgovine na malo motornim gorivima i to 24,1 odsto u tekućim i stalnim cijenama.

Stopa prometa u trgovini na malo u periodu od januara do kraja marta u odnosu na isti period prošle godine iznosila je 4,8 odsto u tekućim i 3,5 odsto u stalnim.

"Najveće učešće u ukupnom prometu trgovine na malo u Crnoj Gori ima djelatnost prehrane koja je u martu činila 64,4 odsto od ukupnog prometa", navodi se u saopštenju.

Iz Monstata je objašnjeno da promet robe u trgovini na malo predstavlja vrijednost prodate robe preduzeća koja je prodata krajnjim potrošačima, odnosno stanovništvu za ličnu potrošnju i upotrebu u domaćinstvu, kao i preduzećima i građanima za obavljanje djelatnosti.

Indeksi prometa robe u stalnim cijenama su dobijeni deflacioniranjem indeksa u tekućim cijenama, odgovarajućim indeksima cijena robe na malo.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 09.05.2017.


Naslov: Redakcija