Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PROFESIJA PSIHOLOGA NIJE UREĐENA POZITIVNIM PROPISIMA CRNE GORE


U Crnoj Gori profesija psihologa pravno ne postoji i potrebno je hitno osnovati psihološku komoru i postaviti standare, kao i akademske i edukativne zahtjeva tog zanimanja, smatra psiholog Radoje Cerović.

Kako kaže, ne postoji Zakon koji reguliše tu profesiju i vlada totalni haos i u profesionalnom, etičkom, edukativnom i svakom drugom aspektu te profesije.

"Kolege se snalaze u nekom polu-ilegalnom prostoru. Postoji urgentna potreba za osnivanjem psihološke komore, postavljanjem standarda profesije, akademskih i edukativnih zahtjeva. Posebno je važno da građani shvate da zvanje psihologa koje se dobija diplomom tog fakulteta, ne podrzumijeva psihoterapijsku aktivnost", naveo je Cerović.

On je pojasnio da su psihoterapeuti u svim uređenim sistemima psiholozi ili psihijatri koji su završili neku od višegodišnjih i akreditovanih škola psihoterapije.

"Akreditovanje tih škola vrši se na nivou Zakona ili on prenosi tu ingerenciju na neku vrstu nacionalnog tijela, kao što je na primjer psihološka komora. U nedostatku takvih sistema pravila psiholozi i psihoterapeuti su pravno na istom nivou kao travari, iscjelitelji i razni seoski čudotvorci", ocjenjuje Cerović.

Prema njegovim riječima, psihoterapija se u crnogorskom zakonodavstvu tretira kao "alternativna forma medicine", među ostalim metodima za koje je zakonodavac utvrdio da "nijesu štetne".

"Koliko god bi nekom kolegi iz Evropske unije to bilo groteskno, to je veliki korak u odnosu na prije nekoliko godina kada se pojam psihoterapije nije pojavljivao ni u kakvom pravnom okviru. Ali odatle do preciznog uređenja ove materije je ogroman put, a posljedice snose, prije svega, građani Crne Gore", poručio je Cerović.

Izvor: Vebsajt CdM, 07.05.2016.