Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

INICIJATIVA DA SE ZABRANI RAD NEDJELJOM: Izuzeti od predložene odredbe bila bi sva preduzeća i javne ustanove od kojih zavisi funkcionisanje države i društva u cjelini


Iako po Zakonu o radu ("Sl. list CG", br. 49/2008, 26/2009 - ispr., 88/2009 - dr. zakon, 26/2010 - dr. zakon, 59/2011, 66/2012, 31/2014 i 53/2014 - dr. zakon) radna sedmica traje 40 sati, to pravilo u Crnoj Gori važi samo za onaj dio srećno zaposlenih koji su u manjini.

To su primijetili u nikšićkoj Grupi građana Alternativa, prema čijima analizama, čak preko 37 hiljada zaposlenih u trgovini i ugostiteljstvu i nekoliko hiljada radnika u građevinarstvu, nemaju nijedan slobodan dan sedmično. Inspekcije su, kako smatraju, zbog ograničenih kapaciteta nemoćne da zaštite toliki broj zaposlenih. Zato su Ministarstvu rada i socijalnog staranja predložili da u novi Zakon o radu unesu normu koja će zabraniti rad nedjeljom, osim za preduzeća i ustanove od kojih zavisi funkcionisanje države i društva u cjelini.

"Do sada doneseni zakoni većinom su doneseni od strane ljudi koji imaju svoje savjetnike i vozače. Koji nemaju dodira sa realnošću. Ne znaju kako je otići u prodavnicu i vidjeti radnicu koja radi 12 sati, koja je izmorena i griješi zbog izmorenosti", rekao je Bojan Đurović, član Alternative.

Podrška neradnoj nedjelji stiže iz opštinskog sindiklanog povjereništva Nikšić, gdje su primijetili i druga kršenja radnih prava, pa pozivaju inspekciju rada da zaštiti radnike.

"Da obiđu piljare, da vide. Ja sam za radnika. Ako žena radi u piljari, na ulici 365 dana, neka je makar osigura. A ona će odlučiti da li da radi za dnevnicu više ili manje, ali da joj se makar plati ta nedjelja", navela je predsjednica Sindikalnog povjereništva Nikšić

Alternativa je predložila i novčane kazne za nepoštovanje odredbe o obaveznoj slobodnoj nedjelji, a naredni korak je pokretanje peticije.

Izvor: Vebsajt Vijesti, 08.05.2016.