Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

30. APRIL 2019. GODINE ROK ZA GODIŠNJU PRIJAVU POREZA NA DOHODAK GRAĐANA

10.04.2019.


Poreska uprava (PU) pozvala je poreske obveznike da godišnju prijavu poreza na dohodak građana za prošlu godinu podnesu do 30. aprila 2019. godine.

"Poresku prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana dužni su da podnesu rezidentni poreski obveznici - građani koji su u prošloj godini ostvarili dohodak od samostalne djelatnosti, koja predstavlja osnovnu djelatnost poreskog obveznika, osim za prihode koji se paušalno oporezuju", navodi se u saopštenju PU.

Prijavu su, kako se dodaje, dužni da podnesu i poreski obveznici koji su ostvarili dohodak od imovine i imovinskih prava, kapitalnih dobitaka, iz inostranstva, po osnovu ličnih primanja ostvarenih kod dva ili više poslodavaca, odnosno isplatilaca primanja, a čiji je ukupni mjesečni bruto iznos iznad 751 eura.

"Građani koji obavljaju registrovanu samostalnu djelatnost, odnosno preduzetnici, a oporezuju se po stvarnom dohotku, dužni su da uz prijavu dostave bilanse stanja i uspjeha", podsjetili su iz PU.

Ti dokumenti mogu se podnijeti putem desktop aplikacije Finansijski iskazi, koja je dostupna na portalu PU.

"U tom slučaju, nakon slanja bilansa stanja i uspjeha na portal PU, poreski obveznici dužni su da ih odštampaju, potpišu i ovjere, te da ih u originalu dostave kao prilog godišnjoj prijavi nadležnoj područnoj jedinici", precizirali su iz PU.

Nerezidentni građani podnose poresku prijavu za prihode ostvarene u Crnoj Gori po osnovu kapitalnih dobitaka i izdavanja u zakup imovine pojedincima.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 04.04.2019.


Naslov: Redakcija