Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EKSPERTI EU: Crna Gora da radi na implementaciji zakonodavstva i zaštiti ranjivih grupa

10.04.2017.


Crna Gora je završila nekoliko institucionalnih i zakonodavnih reformi kako bi se dalje usaglasila sa međunarodnim i standardima u oblasti ljudskih prava, međutim, i dalje ostaje određen broj izazova, posebno kad su u pitanju implementacija zakonodavstva, zaštita ranjivih grupa od diskriminacije i rodno zasnovano nasilje, zaključak je ekspertske misije EU za vladavinu prava koja je od 3. aprila 2017. godine boravila kod nas.

"Institucionalni i zakonodavni kapaciteti treba da budu ojačani i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ima ključnu ulogu u ovom procesu", istakli su oni na završnom sastanku o procjeni institucionalnih kapaciteta Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Ekspertska misija koju je predvodila italijanska ekspertkinja boravila je u Crnoj Gori od 3-7. aprila u cilju procjene napretka u funkcionisanju ove institucije neposrednim uvidom u njen rad, kao i nadovezivanjem na preporuke date nakon prošlogodišnje misije koja se odnosila na ovu oblast.

Tokom boravka u Crnoj Gori, ekspertkinja je imala susrete s predstavnicima Ministarstva za ljudska i manjinska prava, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva prosvjete, Odbora za ljudska prava i slobode Skupštine Crne Gore, Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina, kao i nacionalnih manjinskih savjeta.

Zatvarajući misiju, ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka istakao je da je politika Vlade Crne Gore veoma posvećena ispunjavanju svih međunarodnih standarda u procesima evropskih i evroatlanskih integracija.

"Rezultati koji su ostvareni na tom putu potvrda su jedne kvalitetne multisektorske saradnje. Evropsku uniju doživljavamo kao veoma značajnog partnera i visoko cijenimo napore kojima Evropska komisija doprinosi jačanju naših kapaciteta i kreiranju pravaca naše politike", rekao je Zenka.

Dodao je da će preporuke dobijene od ekspertkinja poslužiti za dalje unaprijeđenje i usmjeravanje rada Ministarstva.

"U znaku uspješne saradnje, uz sugestije Evropske komisije, nastavićemo rad na unaprijeđenju oblasti zaštite ljudksih prava i sloboda kao univerzalnih vrijednosti savremenog društva", zaključio je ministar.


IZVOR: Vebsajt CdM, 07.04.2017.


Naslov: Redakcija