Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

CIVILNI I PRIVREDNI SEKTOR UPUTILI NAJVIŠE PREDLOGA ZA PROGRAM RADA VLADE

10.03.2021.


Civilni i privredni sektor uputili su najviše obrazaca i predloga u okviru konsultacija u pripremi programa rada Vlade za ovu godinu, za koje je poziv objavljen 22. februara, a trajao do 1. marta, saopštili su iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Zainteresovanoj javnosti je bilo omogućeno da dostavi predloge i sugestije u obrascu koji se mogao poslatim putem pošte ili e-mail-a, kao i popunjavanjem onlajn upitnika koji je sadržao ista pitanja kao i obrazac.

“Zabilježno je veliko interesovanje javnosti, imajući u vidu broj pristiglih obrazaca - 109 i ukupan broj predloga i sugestija – 361”, navodi se u izvještaju o sprovedenim javnim konsultacijama u procesu pripreme programa rada Vlade za ovu godinu.

Kako je pojašnjeno, pošto se kroz jedan obrazac moglo dostaviti više predloga, broj predloga je značajno veći.

“Interesovanje je bilo najveće kod civilnog sektora, ali i kod privrednog/ poslovnog sektora, od kojih je ujedno stigao i najveći dio obrazaca i predloga, a uočava se manje predloga od strane lokalne samouprave i akademske zajednice”, piše u izvještaju.

Navodi se da je najviše interesovanja bilo za prioritet vladavina prava i jednake šanse, a zatim zdrave finansije i ekonomski razvoj.

“Prioriteti zdravlje i zdrava životna sredina i obrazovanje i društvo zasnovano na znanju su imali skoro podjednaku zastupljenost kad je u pitanju broj predloga koji se na njih odnose”, kaže se u izvještaju.

Veliki broj je bio nedovoljno obrazloženih ili neadekvatno formulisanih predloga.

“Čak 90 od 361 predloga nije dostavljeno na adekvatan način, nije referisalo na konkretan zakonski akt ili strateški document, ili se odnosilo na podzakonska akta, međunarodne ugovore i sporazume koji neće biti uključeni u Program rada Vlade”, dodaje se u izvještaju.

S druge strane, kako se navodi, određeni predlozi i sugestije će biti obuhvaćeni planiranim dokumentima i propisima, ali u drugačijoj formi ili pod drugačijim nazivom.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade u izvještaju su naveli da je sedam predloga dostavljeno nakon propisanog roka, iako su proslijeđena dalje nadležnim resorima.

Kako su rekli, iako je ovo prvi put da se omogućava zanteresovanoj javnosti da učestvuje i dostavlja sugestije i predloge u pripremi programa rada Vlade, na osnovu odziva se preporučuje nastavak takve prakse.

"Čak 81 odsto subjekata koji su dostavili predloge i sugestije bi se uključilo u javne konsultacije prilikom izrade budućih programa rada Vlade, te bi ovakve procedure trebalo sistemski definisati”, piše u izvještaju.

Navodi se da je potrebno sistemski i kroz jasne procedure predvidjeti način uključivanja zainteresovane javnosti u procese pripreme programa rada Vlade kako bi se omogućilo pravovremeno informisanje i razmatranje dostavljenih predloga i sugestija i podstakla dalja diskusija o ključnim prioritetima i pravcima razvoja javnih politika.

“Imajući u vidu novonastale okolnosti izazvane pandemijom COVID-19 i prelazak na online alate, potrebno je razmisliti o dizajniranju adekvatnog sistema koji bi omogućio evidentiranje svih predloga i sugestija i istovremeno slanje svim nadležnim organima”, dodaje se u izvještaju.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade kazali su da su svi dostavljeni predlozi i sugestije proslijeđeni nadležnim ministarstvima.

“Nacrtom Godišnjeg programa rada Vlade za ovu će biti predviđen značajan broj obaveza u strateškom i normativnom okviru koje jednim dijelom obuhvataju dostavljene predloge i sugestije”, naveli su iz Generalnog sekretarijata Vlade.

Kako su kazali, sve informacije dobijene procesom javnih konsultacija predstavljaće koristan input u pripremi finalne verzije Programa rada Vlade za ovu godinu.

“Ovaj proces će biti polazna osnova za razvijanje modela za uključivanje javnosti u pripremu programa rada Vlade na srednjoročnom i godišnjem nivou, uz nastojanje da se obezbjedi puna transparentnost i podstakne saradnja sa zainteresovanim stranama”, rekli su iz Generalnog sekretarijata.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 09.03.2021.


Naslov: Redakcija