Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VIŠE OD 200 AMANDMANA NA IZVJEŠTAJ IZVJESTIOCA EVROPSKOG PARLAMENTA O CG

10.03.2021.


Poslanici Evropskog parlamenta podnijeli su više od dvije stotine amandmana na nacrt Izvještaja Evropskog parlamenta za Crnu Goru, čiji je autor izvjestilac Tonino Picula.

U amandmanima, u koje je TVCG imala uvid, konkretnije se poziva na usvajanje izbornih zakona, održavanje lokalnih izbora u jednom danu, kao i na napredak u vladavini prava.

Grupa poslanika iz redova liberalne grupe „Obnovimo Evropu“ (Klemen Grošelj, Ilhan Kjučjuk, Petras Auštrevičius, Nikolae Štefanuca) predlaže da dio izvještaja koji se odnosi na parlamentarne izbore 2020. bude dopunjen konstatacijom da je izborni proces ponovo bio obilježen optužbama za vanjski uticaj na rezultate, dok poslanici iz redova Socijalista i demokrata (S&D), Tanja Fajon i Andreas Šnajder sugerišu da optužbe o vanjskom uticaju izazvaju ozbiljnu zabrinutost.

Svi lokalni izbori istog dana

Poslanici Tonino Picula (S&D), Vladimir Bilčik (EPP) i Andor Deli (Fides), u odvojenim predlozima konstatovali su potrebu da lokalni izbori budu održani istog dana. Na taj način bi se, kako navodi Picula, izbjegla konstantna politička kampanja i ublažila napeta politička klima u Crnoj Gori. Podsjeća da je dvotrećinska većina potrebna za izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika, što zahtijeva širok konsenzus parlamentarnih partija.

Brojni amandmani odnose se na nedavne, ali i najavljene izmjene zakona

Tako, italijanski poslanik Fabio Masimo Kastaldo (Pokret 5 zvjezdica) predlaže da u Izvještaj uđe i poziv Vladi da se dosljedno konsultuje sa evropskim partnerima prije nego što izmijeni ključne zakone koji su prethodno sačinjeni uz podršku Evropske komisije i Venecijanske komisije, uključujući i predložene izmjene Zakona o tužilaštvu i Zakona o specijalnom državnom tužilaštvu.

Predsjedavajući spoljnopolitičkog odbora EP Dejvid Mekalister predlaže da se u izvještaj uvrsti dio koji se odnosi na zabrinutost zbog nedavnog razvoja situacije u Tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju, kao i zbog promjena u sastavu Tužilačkog savjeta.

Izvjestilac za Crnu Goru Tonino Picula, u amandmanu podsjeća da Crna Gora mora postići dalji napredak u reformama vladavine prava, uključujući unaprjeđenje, a ne nazadovanje u sprovođenju pravosudne reforme.

Novina u odnosu na osnovnu verziju izvještaja je i amandman europoslanika Tanje Fajon i Andreasa Šnajdera, kojim se pozdravlja povlačenje sa dužnosti predsjednice Vrhovnog suda, kao i predsjednika sudova u Baru, Kotoru i Plavu, nakon poziva sudijama sa više mandata da podnesu ostavke, poštujući evropske demokratske standarde.

Zabrinutost zbog zakona o državnim službenicima

Šnajder i Fajon predložili su da u dokument uđe i zabrinutost zbog izmjena Zakona o državnim službenicima i namještenicima kojima se spuštaju kriterijumi za rad u javnoj upravi uprkos upozorenjima.

Da je potrebno notirati zabrinutost predlažu i poslanici iz grupe liberala, uz ocjenu da izmjene mogu da podriju proces zasnovan na krijerijumima zasluga.

Jačati medijsku pismenost, boriti se protiv dezinformacija

Za razliku od nacrta izvještaja, u kojem Javni servis nije bio ekplicitno pomenut, amandman Tomasa Vajsa (Zeleni) sugeriše da se uz dio u kome se konstatuje da u pet uzastopnih izvještaja Komisije nije primjećen „nikakav napredak“ u slobodi izražavanja i medija doda da „napretka nije bilo posebno u radu RTCG“.

Vajs takođe predlaže da se Evropska služba za vanjske poslove (EEAS) uključi u suočavanje sa dezinformacijama i hibridnim prijetnjama koje podrivaju evropsku perspekitvu i da osnuje Centar za izvrsnost koji bi bio usredsređen na dezinformacije na Balkanu.

Da je potrebno preduzeti konkretne korake kako bi se izgradila otpornost i sajber bezbjednost u vremenu kada se „Crna Gora suočava sa pojačanim pritiskom kroz vanjski uticaj koji ima za cilj da podrije crnogorsku državnost i prozapadnu orijentaciju“ sugeriše i predsjedavajući parlamentarne delegacije sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik iz grupe Evropske narodne partije.

Evropski konzervativci i reformisti u dijelu koji se odnosi na medijsku pismenost predlažu dopune u kojima se navodi da je Crna Gora pod „snažnim i nepokolebljivim neprijateljskim propagandnim pritiskom Rusije, čiji je cilj - između ostalog - da smanji podršku stanovništva članstvu u NATO-u“.

Metodologija: podsjećanje na uslovljenost i reverzibilnost

Predsjedavajući parlamentarne delegacije za Crnu Goru Vladimir Bilčik u podnijetom amandmanu predlaže da se u izvještaju istakne važnost napredovanja u EU pristupnim pregovorima i konstatuje da nova metodologija predviđa pozitivnu, ali i negativnu uslovljenost, kao i princip reverzivilnosti, dok mađarski europarlamentarac Andor Deli naglašava važnost glatke implementacije nove revidirane metodologije.

Imenovati ambasadora pri EU

U novom amandmanu izvjestioca za Crnu Goru Tonina Picule podsjeća se da je interes vlade da osigura odgovarajuću zastupljenost u inostranstvu, s tim u vezi, poziva se na imenovanje šefa crnogorske misije pri EU.

Amandmane, u koje je TVCG imala uvid, poslanici su podnijeli do 1.marta, dok će se Odbor za vanjske poslove o njima izjasniti 13. aprila. Parlament bi potom ovaj dokument trebalo da usvoji u formi Rezolucije na zasijedanju u maju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Ivan Mijanović, 08.03.2021.


Naslov: Redakcija