Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MONSTAT: Inflacija u januaru 2017. godine 0,5 odsto

10.03.2017.


Mjesečna inflacija u januaru 2017. godine, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je 0,5 odsto, pokazuju podaci Monstata.

"Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena goriva i maziva, povrća, električne energije, usluga smještaja, čvrstih goriva, mlijeka, sira i jaja", navodi se u saopštenju Monstata.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni rast cijena zabilježen je u grupama prevoz 4,3 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 1,3 odsto, hrana i bezalkoholna pića 0,9 odsto, ostala dobra i usluge 0,3 odsto, zdravlje 0,2 odsto, alkoholna pića i duvan, rekreacija i kultura i hoteli i restorani po 0,1 odsto.

"Pad cijena zabilježen je u grupama odjeća i obuća 6,2 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,2 odsto. Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale", ukazali su iz Monstata.

Pozitivne godišnje stope inflacije u januaru zabilježene su u grupama prevoz 7,8 odsto, hoteli i restorani 3,9 odsto, zdravlje 3,6 odsto, alkoholna pića i duvan 2,9 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 2,1 odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,5 odsto, odjeća i obuća 0,5 odsto, komunikacije 0,3 odsto, rekreacija i kultura 0,1 odsto.

"Negativne godišnje stope inflacije zabilježene su u grupama namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana dva odsto i ostala dobra i usluge 0,6 odsto", dodaje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 08.03.2017.


Naslov: Redakcija