Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

NVO: Odluke Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama se čekaju mjesecima iako je rok 15 dana


Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama je neažurna, iako bi trebalo da bude primjer za proaktivan pristup informacijama i efikasniju zaštitu poštovanja ličnih podataka.

To je ocijena dijela NVO-a, jer se mjesecima čekaju odluke po pojedinim žalbama na odbijene zahtjeve za slobodan pristup informacijama.

Radom Agencije se međutim niko ne bavi, uključujući i Skupštinu koja bira članove Savjeta Agencije i čije izvještaje o radu rutinski usvaja na kraju svake godine. Iako je Zakonom o slobodnom pristupu informacijama ("Sl. list CG", br. 44/2012 - dalje: Zakon) predviđenrok za odlučivanje po žalbi 15 dana, Agencija ga ne poštuje.

"Od ukupnog broja žalbi koje smo uputili u prethodnom periodu, odluku smo dobili po tek svakom trećem slučaju. Zabrinjava činjenica što se pojedini predmeti iz 2014. godine još nalaze pred ovom Agencijom, čiji ishod je nepoznat i nakon više od godinu dana", rekao je pravni koordinator MANS-a Vuk Janković.

On je ocijenio da Agencija mora biti ažurnija u procesu odlučivanja po žalbama, te da mora češće koristiti ovlašćenja koja se odnose na odlučivanje u meritumu.

"Zabrinjava činjenica što se informacije na sajtu Agencije ne ažuriraju redovno, jer se radi o organu koji na svom primjeru treba da podstiče druge institucije da proaktivno objavljuju podatke. Nadamo se da će u bliskoj budućnosti doći do pozitivne promjene u tom smislu, te da će Agencija uspjeti da odgovori na obaveze koje je prema zakonu dužna da izvršava", rekao je Janković.

U Akciji za ljudska prava su rekli da Agencija krši zakonski rok od 15 dana, a to iskustvo dijeli većina onih koji joj se obraćaju.

Iako Zakon, koji Agencija sprovodi, nalaže proaktivan odnos prema informacijama, na njenom sajtu su rješenja iz novembra i decembra.

U Agenciji tvrde da imaju problema sa kadrovima i da ne mogu da ispune sve obaveze u zacrtanim rokovima, ali predsjednik Savjeta Muhamed Đokaj o tome nije želio da govori.

Izvor: Vebsajt Vijseti, Mila Radulović, 08.03.2016.