Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

SKUPŠTINA CG: 9. februara 2016. godine održana śednica Savjeta za građansku kontrolu policije - Razmotreno sedamnaest predmeta koji se odnose na primjenu policijskih ovlašćenja


Savjet za građansku kontrolu policije održao je 9. februara 2016. godine drugu redovnu śednicu kojom je predśedavao mr Aleksandar Saša Zeković. Razmatrano je ukupno sedamnaest predmeta, a rad je zaključen na deset predmeta koji se odnose na primjenu policijskih ovlašćenja.

Savjet je postupajući po pritužbi nevladine organizacije "Inicijativa mladih za ljudska prava" ocijenio da su službenici SAJ-a, u Podgorici, prema građaninu Ž.L. postupali degradirajuće, na neprofesionalan i nezakonit način, ozbiljno povređujući njegovo ljudsko dostojanstvo i fizički integritet. Savjet zahtijeva da se ustanovi identitet postupajućih službenika SAJ-a ali i objektivna odgovornost onih koji prikrivaju i očigledno tolerišu neprofesionalno policijsko postupanje.

Takođe, Savjet je postupajući po pritužbi NVO "Inicijativa mladih za ljudska prava", ocijenio da je neidentifikovani policijski službenik, tokom protesta u oktobru 2014. godine, prema građanki R.P. postupao bez obazrivosti i poštovanja dostojanstva ličnosti i primjenjujući mjere koje nijesu neophodne za profesionalno obavljanje policijskog posla.

Postupajući po više pritužbi NVO "Inicijativa mladih za ljudska prava", Savjet je utvrdio da u slučaju V.D., B.R., M.P., R.B., M.B. (maloljetno lice), F.P., Đ.Š., M.M., Lj.S., V.V. i S.R. postoje elementi povreda prava i neprofesionalnog postupanja policijskih službenika. Posebno je prepoznao neprofesionalno postupanje pojedinih policijskih službenika iz Centra bezbjednosti Bijelo Polje, zbog čega je pozvao Upravu policije da pristupi njihovoj dodatnoj edukaciji za profesionalno postupanje i senzibilisan pristup prema građanima.

Postupajući po pritužbama NVO "Inicijativa mladih za ljudska prava", Savjet je ocijenio da postupanje policije prema građanima M.R. i B.R. nije bilo profesionalno.

Savjet nije ustanovio povredu prava i neprofesionlano postupanje policije u slučaju građanina M.M. iz Pljevalja, a ustanovio je povredu prava, neprofesionalno postupanje i prekoračenje ovlašćenja policije prema građaninu D.B. iz Bijelog Polja. Tim povodom, Savjet je izdao i određene preporuke.

Po pritužbi NVO "Inicijativa mladih za ljudska prava", nije mogao utvrditi prekoračenje ovlašćenja prema građaninu N.B. u trenutku njegovog izvođenja iz privatnog motornog vozila i lišenja slobode.

Postupajući po pritužbi NVO "Alfa Centar", Savjet je ocijenio da postupanje službenika CB Nikšić, prema trojici članova NVO "Alternativa" nije bilo u skladu sa zakonom, te da su službenici policije ograničili ustavno pravo na javno okupljanje i slobodu kretanja na način što im je onemogućeno prisustvo na javnom događaju posvećenom NATO integracijama na koji su uredno bili pozvani.

Savjet je postupajući po pritužbe NVO "LGBT Forum Progres", iz Podgorice, zaključio da su policijski službenici Stanice policije za javni red i mir, postupali profesionalno i blagovremeno do podnošenja zahtjeva za vođenje prekršajnog postupka protiv lica N.Š. iz Podgorice. Međutim, ocijenjeno je uvidom u dokumentaciju Suda za prekršaje, da Uprava policije, odnosno policijski službenici nijesu postupali profesionalno i blagovremeno u dosljednom obezbjeđenju učešća okrivljenog u postupku, usljed čega je nastupila pravna posledica zastare. Policijski službenici nijesu realizovali četiri naredbe za dovođenje lica N.Š. koje je izdao sudija Suda za prekrašaje u predmetu broj PP 14024/13-18.

Izvor: Press služba Skupštine Crne Gore, 09.02.2016.