Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NJEMAČKA JOŠ NE PRIZNAJE VOZAČKE DOZVOLE IZ CRNE GORE

10.01.2020.


Crnogorski državljani koji žive i rade u Njemačkoj i dalje čekaju kad će dvije zemlje potpisati sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozola. Dok do toga ne dođe, primorani su da plaćaju dodatne troškove, koji koštaju par stotina eura.

Hiljade naših državljana koji žive u Njemačkoj i dalje ne mogu da voze sa crnogorskom vozačkom dozvolom. Jedan od njih je i Igor V.

"Priznavanje vozačkih dozvola bi nam mnogo značilo, jer bi se lakše mogli organizovati. Ne živi svaki građanin Crne Gore u Njemačkoj u većim gradovima gdje je javni prevoz dosta dobro organizovana. Ko živi na periferiji, ili čak još dalje od većih gradova u problemu je, jer tamo javni prevoz nije toliko čest. Uglavnom je na svakih sat voz ili autobus. Taksi prevoz nije rešenje, jer su taksisti za njemački standard preskupi", kaže Igor.

I kada bi željeli da budu bliže poslu, naše državljane koji rade u Njemačkoj bi to skupo koštalo.

"Trenutna situacija sa stanovima u Njemačkoj je veoma teška. Ne može se naći stan tamo gdje se želi (blizu posla, škole, doktora). Moramo putovati i zavisni smo od auta. Važno je da imamo vozačku dozvolu jer je ona često uslov za posao", ističe Igor.

Trenutno, neko ko ima crnogorsku vozačku dozvolu, može sa njom da vozi maksimalno godinu, a onda mora da polaže teoriju i praksu.

"I to košta par stotina eura", ukazao je Igor.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su ukazali da su pregovori o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola između vlada Crne Gore i Njemačke inicirani 15. aprila 2016. godine.

"Nakon intenzivne razmjene relevantnih informacija, u maju 2017. godine, njemačka strana je dostavila obavještenje da ne postoje ekvivalenti između crnogorskog i njemačkog prava u oblasti vozačkih dozvola", ukazali su iz MUP-a Crne Gore.

Imajući u vidu ukupno unapređenje stanja u oblasti vozačkih dozvola i bezbjednosti saobraćaja, naročito u pogledu tehničkih pregleda vozila, jačanja saobraćajne kulture, a prije svega u pogledu boljih parametara zvanične statistike o saobraćajnim nezgodama sa smrtnim ishodom, u maju 2018. godine, Crna Gora je inicirala kod nadležnih organa Njemačke da se ponovo razmotri mogućnost međusobnog priznavanja vozačkih dozvola.

"S tim u vezi, u toku su pregovori oko međusobnog priznavanja vozačkih dozvola, uz napomenu da ove procedure zahtijevaju određeno vijeme, jer je potrebna saglasnost svih pokrajina Njemačke. Takođe, ukazujemo da je pokrenuta procedura i da je u toku usaglašavanje teksta sporazuma sa još par zemalja sa kojima se planira zaključivanje sporazuma o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola (Italija, Grčka, Kipar, Luksemburg, Španija i Švedska)", ističu iz resora Mevludina Nuhodžića.

Crnogorski državljani koji su se našli na privremenom boravku i radu u Njemačkoj imaju određene olakšice.

Naime, prema važećim propisima, ukoliko državljanin Crne Gore zasnuje prebivalište u Njemačkoj, crnogorsku vozačku dozvolu može koristiti do šest mjeseci.

Nadležna Uprava koja odlučuje o ovim pitanjima, može produžiti taj rok za još šest mjeseci ako podnosilac zahtjeva dokaže da neće imati prebivalište u Njemačkoj duže od godinu dana. Međutim, ukoliko boravi više od tog perioda, crnogorska vozačka dozvola mora biti zamijenjena njemačkom.

Prilikom zamjene, crnogorski državljani moraju apsolvirati i položiti ispit za sticanje njemačke vozačke dozvole, i takav ispit za njih znači i izvjesni napor.

U ovom trenutku, na osnovu njemačke Uredbe o vozačkoj dozvoli, naši državljani ne moraju pohađati kompletnu obuku u auto-školi, i samim tim su oslobođeni značajnog dijela troškova za sticanje njemačke vozačke dozvole.

Za sada, Crna Gora ima potpisane sporazume o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.


IZVOR: Vebsajt CdM, S. Đukanović, 07.01.2020.


Naslov: Redakcija