Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VRHOVNI SUD: Podrška za pravosuđe po mjeri djeteta

09.12.2020.


Vrhovni sud će i ubuduće podržavati sve aktivnosti koje za cilj imaju stvaranje boljeg pravosudnog ambijenta i pravosuđa po mjeri djeteta, saopštila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Tokom sastanka posvećenog primjeni Projekta promocije instituta za pružanje pravne pomoći po mjeri djeteta, održanog sa predstavnicima Kancelarije UNICEF-a i Komisije koja je radila projekat, predstavljeni su ključni nalazi i preporuke Analize porodično pravnih predmeta, u kojima se odlučivalo o pravima i interesima djece, kao i Analize primjene pojedinih instituta krivičnog prava koji su u cilju zaštite ličnosti maloljetnika.

"Vrhovni sud je, počevši od izrade metodologije pa do prikupljanja pravosnažnih presuda, imao veoma aktivnu ulogu, kako u izradi Analiza, tako i u kompletnom projektu. Cilj Projekta promocije instituta za pružanje pravne pomoći po mjeri djeteta je stvaranje preduslova za primjenu standarda pravosuđa po mjeri djeteta i pristupa djece pravdi", navodi se u saopštenju.

Projekat je dio šire Inicijative "Jednak pristup djece pravdi ", koju zastupa Ministartvo pravde u saradnji sa pravosudnim institucijama, uz tehničku podršku UNICEF-a i finansijsku pomoć Vlade Kraljevine Norveške, a sprovodi ga Advokatska komora Crne Gore u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a.

Nakon tehničke obrade, kako se navodi, pomenute Analize biće objavljene na internet stranici Vrhovnog suda.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 03.12.2020.


Naslov: Redakcija