Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MONSTAT: Porastao promet robe u trgovini na malo


Promet robe u trgovini na malo u tekućim cijenama u oktobru veći je 5,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, pokazuju podaci Monstata.

Promet robe u trgovini na malo u stalnim cijenama u oktobru veći je 2,7 odsto u odnosu na uporedni period.

"U odnosu na prethodni mjesec promet je manji 15 odsto u tekućim i 15,2 odsto u stalnim cijenama", navodi se u saopštenju.

Stopa prometa u trgovini na malo u period od januara do oktobra u odnosu na isti prošlogodišnji period iznosila je 4,1 odsto u tekućim cijenama i 1,8 odsto u stalnim cijenama.

Podaci o unutrašnjoj trgovini preduzeća koja se bave trgovinom na malo, prikupljaju se redovnim mjesečnim istraživanjem. Istraživanje je na bazi uzorka i obuhvaćena su preduzeća koja su u Registru jedinica razvrstavanja prema klasifikaciji djelatnosti razvrstana u oblasti 47.

Statistika unutrašnje trgovine obuhvata i prikazuje promet preduzeća čija je osnovna djelatnost trgovina na malo kao i neka veća preduzeća koja se bave trgovinom na malo, a registrovana su u drugoj djelatnosti.

Mjesečno istraživanje trgovine na malo se radi na bazi uzorka u koji su uključena sva velika i srednja preduzeća, a mala i mikro su određena metodom slučajnog uzorka.

Izvor: Vebsajt CdM, 08.12.2015.