Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

KOMISIJA ZA SPREČAVANJE SUKOBA INTERESA KONTROLISALA PODATKE O IMOVINI FUNKCIONERA I SUDIJA


Komisija za sprečavanje sukoba interesa od početka 2015. godine kontrolisala je tačnost podataka o imovini za 2.392 javna funkcionera i utvrdila da je čak 20 sudija dalo netačne podatke o prihodima i imetku.

Među sudijama koji su dali netačne podatke nalaze se predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić, sudije Vrhovnog suda Branimir Femić, Ustavnog Dragoljub Drašković, Višeg Šefkija Đešević i Ranka Vuković, kao i Vijeća za prekršaje Milivoje Rašović, piše Dan.

Među sudijama osnovnih sudova koji su prekršili zakon su Sandra Đurišić, Sanja Nikić, Zorica Marsenić, Sabina Ličina, Marija Bilafer, Dubravka Popović, Branka Zeković, Sanja Mirović, Andrija Bojović, a na spisku prekršilaca zakona je i bivša predsjednica Osnovnog suda u Ulcinju Lirija Buzuku.

Zakon je prekršila sudija Područnog organa za prekršaje Bar Dubravka Mažić, kao i Svetlana Budisavljević iz Upravnog suda. Među prekršiocima zakona je i bivša sudija Ustavnog suda Fetija Međedović, kao i dva člana Sudskog savjeta Loro Markiku i Dobrica Šljivančanin.

Sudije koje su dale netačne podatke o imovini prijavljene su sudovima za prekršaje, a većina njih je sakrila podatke o akcijama u preduzećima, vozila i nepokretnu imovinu.

Predsjednik Višeg suda u Podgorici Boris Savić, prema izvještaju Komisije, nije prijavio da je vlasnik akcija u Telekomu, Jugopetrolu i Jadranskom brodogradilištu. On je nakon opomene Komisije dopunio izvještaj nedostajućim podacima, pa nije prijavljen sudu.

Sudija Vrhovnog suda Branimir Femić takođe je prećutao da posjeduje akcije u preduzećima Budvanaska rivijera, Duvanski kombinat u stečaju, Jugopetrol, Kombinat aluminijuma Podgorica, 13. jul Plantaže, Solana "Bajo Sekulić" i HLT fond.

Sudija Osnovnog suda u Nikšiću Andrija Bojović nije prijavio akcije u Izboru Bar, Plantažama 13. jul, Standardu, Metalurgiji i Radventu, kao i udio njegove supruge u preduzećima Standard, Institutu crne metalurgije i Radventu.

Sudija Vijeća za prekršaje Milivoje Rašović nije Komisiji prijavio vozilo "opel kadet" proizvedeno 1985. godine.

Sandra Đurišić iz Osnovnog suda u Kotoru nije prijavila automobil "opel vektra" koji je registrovan na ime njenog supruga Ivana Đurišića. Njena koleginica iz Osnovnog suda u Nikšiću Sanja Nikić iz izvještaja o imovini izostavila je akcije u preduzećima Standard, Institutu crne metalurgije i Radventu koje posjeduje njen suprug. Sudija Upravnog suda Svetlana Budisavljević Komisiji nije prijavila akcije u firmama Crnogorski elektroprenosni sistem, Kontejnerski terminal i generalni tereti, i Luka Bar, kao i putničko vozilo "citroen ksara".

Sabina Ličina iz Osnovnog suda u Baru nije prijavila Komisiji novčani prihod njenog supruga Sadeta Ličine u bruto iznosu od 3.158 eura, koje je ostvario od zarade u bolnici "Blažo Orlandić". Njena koleginica iz Osnovnog suda u Beranama Dubravka Popović nije prijavila vozila "seat ibica", koje je registrovano na njeno ime, kao i "škodu fabiju" koja se vodi na ime njenog sina Nina Osmanovića.

Sanja Mirović iz Osnovnog suda u Ulcinju nije prijavila akcije u firmama Izbor Bar, Napredak Kotor, Plantaže 13. jul i Crnogorski elektroprenosni sistem, dok predsjednica suda u najužnijoj crnogorskoj opštini Lirija Buzuku nije navela da njen suprug Faruk ima akcije u firmama Montenegro ekspres grup, Boksitima, Ultepu i Eurofondu.

Ranka Vuković iz Višeg suda u Podgorici Komisiji nije prijavila automobil "reno megan", da je dok je njen kolega iz Višeg suda u Bijelom Polju Šefkija Đešević sakrio "citroena".

Sudija Ustavnog suda Dragoljub Drašković nije prijavio akcije u preduzećima Kontejnerski terminal i generalni tereti, Montekargo, Održavanje Željezničkih voznih sredstava, MMK Standard, Institut crne metalurgije, Radvent, Željeznički prevoz, kao i novčani prihod od kapitala u bruto iznosu od 2.068 eura, koji je ostvario u Crnogorskoj komercijalnoj banci.

Branka Zeković iz Osnovnog suda u Podgorici Komisiji je prećutala vozilo "fijat punto", dok je njena koleginica iz Kotora Marija Bilafer iz izvještaja izostavila auto "fijat bravo", koji se vodi na ime njenog supruga Ivana. Dubravka Mažić, sudija Područnog organa za prekršaje u Baru, Komisiji nije prijavila da posjeduje trećinu porodične stambene i pomoćne zgrade, kao i dvorište i livadu u Kolašinu ukupne površine 846 metara kvadratnih.

Zorica Marsenić iz Osnovnog suda u Beranama nije prijavila da je njen suprug vlasnik priključnog vozila marke "hobi", "renoa megan" i "pasata".

Bivša sudija Ustavnog suda Fetija Međedović nije prijavila akcije koje posjeduje njen suprug, a radi se o udjelu u preduzećima Kontejnerski terminal i generalni tereti, Luka Bar, Crnagoraput, Eurofond i Telekom.

Član Sudskog savjeta Loro Markiku iz izvještaja o imovini izostavio je podatak da je vlasnik automobila "audi 8GTL turbo D". Takođe nije prijavio da njegova supruga Tonka ima vozilo "BMV 530HD", dok se na ime njegove kćerke Margarite Makaj vodi "reno 5C".

Član Sudskog savjeta Dobrica Šljivančanin nije Komisiji nije prijavio da je njegova supruga Vera vlasnica akcija u HLT fondu, Luci Bar i Kontejnerskim terminalima.

Izvor: Vebsajt CdM, 08.12.2015.