Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O CRNOGORSKOM DRŽAVLJANSTVU: Zakon propisuje da punoljetno lice čiji prijem u crnogorsko državljanstvo je od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore može, izuzetno, steći crnogorsko državljanstvo prijemom i ako ne ispunjava uslove iz člana 8 ovog zakona


Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) postupalo je u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu ("Sl. list CG", br. 13/2008, 40/2010, 28/2011, 46/2011 i 20/2014 - odluka US - dalje: Zakon) prilikom dodjele državljanstva shodno članu 12, saopšteno je iz tog Vladinog resora.

Član 12 stav 1 Zakona propisuje da punoljetno lice čiji prijem u crnogorsko državljanstvo je od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore može, izuzetno, steći crnogorsko državljanstvo prijemom i ako ne ispunjava uslove iz člana 8 ovog zakona.

U istom tom članu, stav 3, kako navode, kaže "o prijemu u crnogorsko državljanstvo iz stava 1 ovog člana odlučuje MUP, uz mišljenje organa uprave nadležnog za oblast iz stava 1 ovog člana".

"Iz navedenog je jasno da organ uprave, odnosno starješina organa, može predložiti lice za prijem u crnogorsko državljanstvo shodno članu 12 Zakona, a o tome odlučuje MUP uz dostavljeno mišljenje", navodi se u saopštenju.

Kako su rekli iz MUP-a, da je sve rađeno po Zakonu i transparentno, govori i to što je MUP prije dvije godine, shodno Zakonu i mišljenju Agencije za zaštitu podataka o ličnosti i slobodan pristup informacijama, učinio javnim podatke o svim licima koja su stekla državljanstvo shodno članu 12 Zakona.

"Podaci su poslati poslanicima, predstavnicima NVO sektora i medijima kroz čije izvještavanje je javnost upoznata sa svim relevantnim podacima", navodi se u saopštenju.

MUP, kako su saopštili, podržava inicijativu Centra za građansko obrazovanje da se ispita postupanje u konkretnim slučajevima i očekuje da se Vrhovno državno tužilaštvo u najkraćem roku izjasni o njoj.

"S obzirom na to da smo uvjereni da je sve rađeno u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, očekujemo da nakon izjašnjenja VDT-a pravni eksperti CGO-a upute izvinjenje zbog neutemeljenih optužbi iznijetih na rad služebnika i Ministarstva", rekli su iz MUP-a.

ZAKON O CRNOGORSKOM DRŽAVLjANSTVU ("Sl. list CG", br. 13/2008, 40/2010, 28/2011, 46/2011 i 20/2014 - odluka US)

Član 12

Punoljetno lice čiji prijem u crnogorsko državljanstvo je od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore može, izuzetno, steći crnogorsko državljanstvo prijemom i ako ne ispunjava uslove iz člana 8 ovog zakona.

O prijemu u crnogorsko državljanstvo za državni i drugi interes Crne Gore odlučuje Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave na osnovu predloga Predsjednika Crne Gore, predsjednika Skupštine Crne Gore ili predsjednika Vlade Crne Gore.

O prijemu u crnogorsko državljanstvo iz stava 1 ovog člana odlučuje Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave uz mišljenje organa uprave nadležnog za oblast iz stava 1 ovog člana.

Izvor: Vebsajt RTCG, 08.12.2015.