Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PRIJEDLOG ZAKONA O BUDŽETU CRNE GORE ZA 2016. GODINU: Sudstvo i Tužilaštvo nezadovoljni budžetom


Predstavnici Sudskog i Tužilačkog savjeta nezadovoljni su novcem koji im je opredijeljen Prijedlogom zakona o budžetu Crne Gore za 2016. godinu, navodeći da njime ne mogu ispuniti sva očekivanja i da bez vladavina prava neće biti ni stabilne ekonomije.

Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu razmatrao je Predlog zakona koji se odnosi na Sudski i Tužilački savjet. Bilo je predviđeno i razmatranje budžeta za ministarstva pravde i unutrašnjih poslova i Ustavni sud ali njihovi predstavnici nijesu došli na sjednicu.

Predsjednik Odbora Rifat Rastoder rekao je da je predsjednica Ustavnog suda Desanka Lopičić izvijestila da nije imala dodatnih zahtjeva za korekcije budžeta, kao i da je isto obrazloženje došlo iz MUP-a..

Ustavni sud Crne Gore je, prema predloženom budžetu, dobio 1,19 miliona eura, Ministartsvo pravde 9,95 miliona, MUP 83,50 miliona eura, a Tužilački savjet 7,12 miliona.

Predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević rekao je da pravosuađe treba da odgovara za ono što je u njihovoj moći, "ali za ono što nijesmo u mogućnosti da ispravimo bez boljih budžetskih pozicija, prosto moramo da ukažemo direktno".

"Izvještaj o napretku Crne Gore, koji je objavila Evropska komisija, u dijelu koji govori o pravosuđu govori o umjerenoj spremnosti i određenom napretku. Prihvatamo sve primjedbe, na koje možemo na utičemo, ali neke ne zavise od nas", ukazao je on.

Vukčević je pojasnio da u tom dijelu misli na razvoj pravosudnog informaciong sistema (PRIS), i da će se ta zamjerka ponoviti i u narednoj godini, samo vjerovatno u oštrijem tonu.

"Na to nam se skreće pažnja u Izvještaju, da sredstva nijesu dovoljna i da postoji slaba mrežna povezanost. Zato ćemo imati problem i sa dodjelom predmeta i sa odlaganjem suđenja sa velikim brojem svjedoka, to nije samo pitanje uštede već ostvarivanja pravde", rekao je on.

Vukčević je naveo da je za PRIS potrebno mnogo više izdavajanja, bar duplo više od predviđenog.

On je rekao da je neophodno povećati sredstva i zbog sudova za prekršaje, kao i zbog jačanja kapaciteta prostornih i kadrovskih Sudskog savjeta.

"Prostorne kapacitete sa ovim sredstvima mi pomjeriti ne možemo, a tako ni kadrovske jer trećina sistematizovanih mjesta nije popunjena. Ako tako nastavimo imaćemo negativne ocjene i što je važnije, trpjeće pristup sudu i pravdi. Očekujem vašu amandmansku reakciju", poručio je on poslanicima.

Predsjednik Tužilačkog savjeta Ivica Stanković rekao je da im je opredijeljeno 7,12 miliona eura, a da su tražili 10,38 miliona.

"Iznos odobrenih sredstava nije dovoljan za funkcionisanje državnih tužilaštava i njihov nesmetan i efikasan rad. Zahtjev za povećanjem budžeta bio je uslovljen formiranjem novih organzacionih cjelina- specijalnog državnog tužilaštva i Sekretarijata Tužilačkog savjeta", ukazao je on.

Stanković je naveo da su pravilnicima o sistematizaciji predviđena 432 izvršioca u tužilačkoj organizaciji, od čega 131 tužilac.

On je poručio da bez vladavine prava nema ni stabilne ekonomije.

Zamjenik vrhovnog državnog tužioca, Veselin Vučković rekao je da su za specijalno tužilaštvo tražili 1,7 miliona eura, a za rad Tužilačkog savjeta 938 hiljada.

"Bez tih sredstava niti možemo zaokružiti osnivanje specijalnog tužilaštva, niti formirati Sekretarijat".

On je ukazao da Tužilaštvo nema informacioni sistem, i podsjetio na sve veće zahtjeve za brzim protokom informacija, kao i nužnost razmjene obavještaknih podataka. Vukčević je rekao da su za održavanje softvera od traženih 85 dobili pet hiljada.

"U zgradi u Podgorici, smješteni su Vrhovno, Više i Specijalno tužilaštvo. Zgrada je nefunkcionalna i nedostaje joj prostora. U svakom pogledu i svojom lokacijom, a posebno sa bezbjednosnog aspekta ne zadovoljava, i to su verifikovani podaci, ni minimum uslova za rad", saopštio je Vukčević.

Izvor: Vebsajt CdM, 08.12.2015.