Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

CG NE RAZMATRA UVOĐENJE DIGITALNOG EURA

09.11.2020.


Centralna banka (CBCG) još nije razmatrala uvođenje digitalnog eura na crnogorsko tržište, saopšteno je u toj monetarnoj instituciji.

U CBCG su Ukazali da još nijesu razgovarali sa Evropskom centralnom bankom (ECB) o tom projektu, te da će digitalno plaćanje biti jedna od tema predstojećih godišnjih konsultacija.

ECB je, kako su dodali, oktobarskim izvještajem o digitalnom euru napravila prvi korak u pokretanju javne rasprave sa zainteresovanim grupama.

"Neke vlade podstiču digitalna plaćanja, jer se na taj način rješavaju ili znatno smanjuju problemi poput pranja novca, finansiranja terorizma, sive ekonomije. Na ovaj način se smanjuje i mogućnost da pojedinci budu fizički opljačkani, podstiče se razvoj finansijskog sistema, eliminišu troškovi upravljanja gotovinom", objasnili su u CBCG, dodajući da sa velikom pažnjom prate dešavanja vezana za uvođenje digitalnog novca.

U toku je, kako su rekli u CBCG, prva faza ispitivanja prednosti i nedostataka digitalnog korišćenja eura, kao i uslova za tehničku izvodljivost.

"Prema očekivanjima ECB, odluka o daljim koracima će biti donijeta sredinom 2021. godine", rekli su predstavnici CBCG.

Oni su istakli da se prva prednost digitalnog eura ogleda u mogućnosti praćenja kretanja transakcija. Na taj način, kako su objasnili, skoro u potpunosti se onemogućava pranje novca, kao i transakcije koje se obavljaju u zoni sive ekonomije.

"Smanjuju se i brojni troškovi, od fizičke manipulacije gotovinom do smanjenja potrebnog broja šalterskih i drugih radnika. Na ovaj način se smanjuju i transakcioni troškovi plaćanja, poput provizija. Brz razvoj IT tehnologije, mobilni telefoni i brojne aplikacije podstiče ovakve oblike plaćanja. Smanjuje se vjerovatnoća da pojedinac bude fizički opljačkan. Ne moramo sa sobom fizički nositi novac, niti razmišljati da li imamo dovoljno gotovine za obavljanje plaćanja", ukazali su u CBCG.

Oni su naglasili da je riječ o vrlo pogodnom načinu plaćanja koji omogućava brz prenos novca i mogućnost korišćenja mobilnog telefona kao novčanika.

"Da li se krećemo ka bezgotovinskom društvu dilema je za koju u ovom trenutku još nema konačnog odgovora. Izvjesno je da se to sigurno neće desiti u bliskoj budućnosti", rekli su u CBCG.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 06.11.2020.


Naslov: Redakcija