Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽAN OKRUGLI STO “KOMUNIKACIJA GRAĐANA I POSLANIKA”

09.11.2018.


Kada govorimo o Skupštini, uvijek moramo imati u vidu da je svaki njen saziv prije svega odraz volje građana, odnosno birača i da je njen rad u velikoj mjeri uslovljen datim okolnostima i dešavanjima tokom mandata. Ovog mjeseca se navršavaju dvije godine od konstituisanja 26. saziva Skupštine i mog izbora za predsjednika. Ukoliko uzmemo u obzir sve okolnosti koje su obilježile dosadašnji rad ovog saziva crnogorskog parlamenta, smatram da su ostvareni dobri rezultati i da je trasiran dobar pravac njegovog razvoja, rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović na otvaranju okruglog stola MANS-a “Komunikacija građana i poslanika”.

Od samog preuzimanja dužnosti pozivao sam poslanike i poslanice na jačanje svijesti o odgovornosti prema biračima i ukazivao da je Skupština jedino mjesto dijaloga među političkim subjektima kojima su upravo građani omogućili parlamentarni status”, istakao je on.

Brajović posebno važnim smatra formiranje privremenog skupštinskog Odbora za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, uz učešće vlasti i opozicije, koji će dodatno unaprjediti izborni ambijent, kao i ojačati povjerenje građana u izborni proces, što je osnova svake zrele demokratije. Podrška akademske zajednice i nevladinog sektora, kao i javnost rada, podrazumijevala se od samog početka razgovora o formiranju odbora.

...

Prema njegovim riječima ovaj saziv značajno je prekinuo raniju praksu držanja zakona i izvještaja na čekanju. Na opaske da nije bilo dovoljno rasprave o pojedinim zakonima, odgovaram da je izostala veća uključenost opozicije ili prijedlozi alternativnih rješenja.

...

On tvrdi da poslanice i poslanici redovno komunikaciju sa građanima, obavljaju predviđene skupštinske aktivnosti, a pružaju podršku i međunarodnom pozicioniranju Crne Gore.

Već četri uzastopne godine Skupština Crne Gore dobija epitet najotvorenijeg parlamenta u regionu i posebno je važna činjenica da prema CEDEM-u jača povjerenje građana u Skupštinu (36,8 odsto u decembru 2017, 44,9 odsto u martu 2018. CEDEM). Svjestan sam da treba još dosta uloženog rada i truda kako bi se naša Skupština mogla porediti sa parlamentima najrazvijenijih država Evrope, čija iskustva analiziramo i koristimo”, zaključio je Brajović.


IZVOR: Izvod iz vesti sa vebsajta CDM, 8.11.2018.


Naslov: Redakcija