Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

CBCG: Iz inostranstva stiglo 310 miliona eura

09.11.2017.


Ljudi koji rade u inostranstvu, pomorci i rođaci za devet mjeseci 2017. godine poslali su svojim porodicama u Crnoj Gori 310 miliona eura, što je sedam odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

U tu sumu su uračunate i penzije, invalidnine i druga socijalna davanja iz inostranstva. Uskoro će, kako su Ukazali iz CBCG, biti poznat i podatak za deset mjeseci, odnosno priliv i u oktobru.

"Zaključno sa septembrom najviše doznaka je stiglo iz Italije, Srbije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Na četvrtom mjestu je Irska, potom Njemačka, Velika Britanija i Švajcarska", Ukazali su iz CBCG u odgovoru na pitanje odakle stiže najviše novca.

U prošloj godini ukupan priliv doznaka iz inostranstva u Crnu Goru bio je 393,4 miliona eura, što je 3,8 odsto više nego 2015. Od ukupnog prošlogodišnjeg priliva doznaka, 246 miliona eura odnosilo se na kompenzacije zaposlenih odnosno plate rezidenata Crne Gore koji rade za nerezidenta, 112,1 miliona eura na lične transfere, dok se 35,3 miliona eura odnosilo na priliv po osnovu penzija, invalidnina i drugih socijalnih primanja.

U Centralnoj banci su ukazali da dio doznaka stiže neformalnim kanalima.

"Značajan dio doznaka stiže neformalnim kanalima pa je te iznose teško statistički obuhvatiti", objasnili su iz CBCG.

Iz godine u godinu priliv novca iz inostranstva stalno raste.

"Ukoliko posmatramo stanje te pozicije platnog bilansa u prethodnom periodu, može se zaključiti da ova kategorija predstavlja stabilan i stalno rastući priliv sredstava iz inostranstva", ocijenili su iz CBCG.

Doznake iz inostranstva utiču na životni standard građana. Dio ovog novca se ulaže i u investicione projekte, ali nema preciznog podatka koliko. Priliv doznaka ne zavisi od stanja u domaćoj ekonomiji, ali one utiču na nju. Često se, međutim, čuje da bi novac od doznaka u mnogo većem obimu trebalo usmjeravati sa potrošačke u investicionu sferu. To znači da bi dijaspori trebalo mnogo više prezentovati mogućnosti za investiranje, izradom strategija i njihovim predstavljanjem.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 08.11.2017.


Naslov: Redakcija