Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ROK ZA PRIJAVE NA JAVNI POZIV ZA PROGRAM PODSTICANJA PREDUZETNIŠTVA PRODUŽEN DO 13. OKTOBRA 2017. GODINE

09.10.2017.


Zbog velikog interesovanja preduzeća, Javni poziv za učešće u Programu podrške razvoju preduzetništva, koji omogućava odobravanje kredita od 10.000 do 50.000 eura, biće otvoren do 13. oktobra 2017. godine.

Ministarstvo ekonomije i Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća, u saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom (IRF), raspisali su 20. septembra Javni poziv za učešće u Programu podrške razvoju preduzetništva radi pružanja finansijske i nefinansijske podrške svim zainteresovanim preduzećima koji planiraju da počnu sopstveni biznis ili unaprijede postojeće poslovanje. Prvobitni rok za predaju aplikacija po osnovu ovog javnog poziva bio je 06. oktobar.

Program je namijenjen preduzetnicima, mikro, malim i srednjim preduzećima, koja su 100 odsto u privatnom vlasništvu i koja posluju kraće od godinu od podnošenja zahtjeva za učešće u programu. Program je namijenjen i budućim preduzetnicima koji žele da razviju preduzetničke ideje i ženama koje žele da obezbijede egzistenciju i samostalnost osnivanjem sopstvenog biznisa. Takođe, Program je namijenjen i osobama sa invaliditetom, kao i onima koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Minimalni iznos kredita za koji se može aplicirati je 10.000 eura, a maksimalni 50.000 eura, sa kamatnom stopom 2,5% na godišnjem nivou uz proporcionalni sistem obračuna kamate, grejs periodom do četiri godine i rokom otplate do 12 godina, uključujući grejs period.

Za subjekte koji projekte realizuju u opštinama sjevernog regiona i onima ispod prosjeka razvijenosti na nivou Crne Gore, kamatna stopa iznosi 2% na godišnjem nivou uz proporcionalan način njenog obračuna.

Krediti koji se odobravaju biće finansirani iz sredstava IRF-a kroz direktno finansiranje. IRF može finansirati do 75 odsto vrijednosti ukupne investicije. Podnosioci zahtjeva za kredit mogu sopstveno učešće u iznosu do 25 odsto vrijednosti ukupne investicije obezbijediti u roku od godinu od zaključenja ugovora o kreditu.

Potencijalni korisnici kredita prijavnu dokumentaciju mogu preuzeti na arhivi Ministarstva ekonomije ili na sajtu. Prijavni formular sa pratećom dokumentacijom dostavljaju se lično ili preporučenom poštom na arhivu Ministarstva do 13. oktobra do 15 sati.

Nakon završenog javnog poziva Ministarstvo, odnosno Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća, pozvaće sve kandidate da pohađaju obuku za pokretanje i vođenje biznisa, po unaprijed utvrđenim modulima. Podnijete prijave ocjenjuje komisija formirana u okviru Ministarstva, Direkcije i IRF-a u skladu sa kriterijumima. Kriterijumi za ocjenu biznis ideje su kvalitet, izvodljivost i inovativnost biznis ideje, ekonomsko-finansijski pokazatelji, posjedovanje preduslova za razvoj biznisa, broj novozaposlenih radnika, razvojni karakter projekta i nerazvijenost područja.

IRF će, na osnovu predloga Ministarstva odnosno Direkcije, a u skladu sa svojom poslovnom politikom, donijeti konačnu odluku o odobravanju kreditnih sredstava.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo ekonomije, 06.10.2017.


Naslov: Redakcija