Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA: NVO ne daju podršku Nacrtu zakona


Nacrt Zakona o nevladinim organizacijama nema podršku predstavnika NVO u Savjetu za razvoj nevladinih oeganizacija, naveli su članovi Savjeta ispred FAKT-a, Alfa Centra, CGO-a, Naše inicijative, Instituta alternativa, Saveza udruženja paraplegičara Crne Gore, CRNVO-a, FORS Montenegra i UMHCG-a.

 Podsjećamo, iz Kancelarije za saradnju sa nevladinim organizacijama je ranije saopšteno da je na sjednici Savjeta za razvoj NVO većinski podržan ovaj Nacrt zakona.

Nacrt su, kako kažu u grupi nevladinih organizacija, podržali članovi Savjeta za razvoj NVO koji dolaze iz redova Vlade, njih devet, dok su predstavnici NVO sektora dali negativno mišljenje.

Tokom sjednice članovi Savjeta iz reda NVO su iskazali nezadovoljstvo što im u pripremi ove sjednice, niti na samoj sjednici nije dostavljen Izvještaj s javne rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama, a što je, kako tvrde, bio dogovor na posljednjoj sjednici, održanoj u julu mjesecu ove godine, posebno imajući u vidu da je rok za objavljivanje Izvještaja s javne rasprave probijen 20 dana.

"Tako ni do danas nijesmo dobili odgovore obrađivača zakona, Ministarstva unutrašnjih poslova, u vezi sa ključnim pitanjima u Nacrtu Zakona o nevladinim organizacijama.

Članovi Savjeta iz rada NVO su predlagali da se ne usvoji ovaj Nacrt kao Prijedlog Zakona, a bez jasnog određenja procentualnog obima finansijskog izvora kao osnova za planirano finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija, kao i da se ne usvaja bez istovremenog usvajanja novog Zakona o igrama na sreću ("Sl. glasnik RS", br. 88/2011 i 93/2012 - dr. zakon) odnosno bez usaglašavanja izvora finansiranja prava i obaveza iz oba zakona, što je i planirano Programom rada Vlade za 2015. godinu", stoji u reagovanju.

Izvor: Vebsajt CdM, 08.09.2015.