Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA I A2A NASTAVILI PREGOVORE O PARTNERSTVU U ELEKTROPRIVREDI CRNE GORE


Predstavnici Vlade Crne Gore i italijanske kompanije A2A nastavili su pregovore o partnerstvu u Elektroprivredi (EPCG), koje bi trebalo da završe do kraja septembra, odnosno početka narednog mjeseca.

Dogovor o trećem produžetku roka za pregovore, odnosno dogovor produžen je početkom avgusta 2015. godine za dva mjeseca.

Kamen spoticanja od početka je isti, gradnja drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima.

Tom problemu se, od promjene menadžerske strukture u italijanskoj kompaniji, pridružio još jedan ključni problem - izrada izlazne strategije iz EPCG za A2A.

Sa druge strane, Vlada ne odustaje od gradnje drugog bloka TE u Pljevljima, navodeći da postojećem bloku ističu resursi za šest godina, tako da će sa dvije hidroelektrane i jednim termo blokom i dalje ispunjavati uslove Kjoto protokola, te da neće imati deficit električne energije.

Italijani traže da se Vlada obaveže da će kupiti njihov udio.

Italijani su predložili da se za izgradnju drugog bloka pronađe treći partner, što trenutno teško ide. Jedino što je dogovoreno je da je za gradnju drugog bloka izabrana češka kompanija Škoda Praha, koja će postrojenje snage 254 megavata (MW) graditi za 338 miliona EUR.

Škoda Praha se obavezala da će budućem investitoru obezbijediti kredit u iznosu od 85 odsto investicije.

Izvor: Vebsajt RTCG, 08.09.2015.