Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VRHOVNOG DRŽAVNOG TUŽIOCA U NAJVEĆEM BROJU EVROPSKIH ZEMALJA BIRA VLADA

09.08.2017.


Vrhovnog državnog tužioca u najvećem broju evropskih zemalja bira vlada, što je na fonu novih preporuka crnogorske izvršne vlasti da izbor VDT-a treba izmjestiti iz parlamenta, piše Pobjeda.

Državnog tužioca u Sloveniji imenuje Vlada na prijedlog Ministarstva pravde.

Takav je slučaj i u Češkoj. U Italiji tužilac se bira putem javnog konkursa kojeg objavljuje Ministarstvo pravde, a imenuje ga Visoki savj et magistrature.

U Njemačkoj generalnog saveznog tužioca imenuje predsjednik savezne države na prijedlog saveznog ministra pravde. U Holandiji viši javni tužioci predlažu kandidate Komitetu generalnih javnih tužilaca, koji prosljeđuje mišljenje o kandidatima ministru pravde koji obavlja konačan izbor.

U susjednoj Hrvatskoj drugačija su rješenja državne tužioce bira Sabor, ali, za razliku od Crne Gore, prostom većinom. Parlament o VDT-u odlučuje i u Srbiji, natpolovičnom većinom ukupnog broja poslanika.

Vrhovnog državnog tužioca u Crnoj Gori bira parlament na prijedlog Tužilačkog savjeta. Shodno ustavnim izmjenama, bira se po „posebnim uslovima“, odnosno dvotrećinskom većinom u Skupštini, a ako ne bude izabran u prvom krugu, onda se o njemu odlučuje u drugom krugu, tropetinski.

Ovakav model, koji je među rijetkima u Evropi, definisan je izmjenama Ustava u julu 2013. godine, i to na osnovu tadašnjih preporuka Venecijanske komisije. Izmjene Ustava poslanici su radili čak dvije godine, ali to je bio jedan od najvažnijih uslova za otvaranje pregovaračkih poglavlja 23 i 24. Smatralo se da će novi standardi doprinijeti depolitizaciji crnogorskog pravosuđa.

Ubrzo se, međutim, pokazalo da je ovo rješenje vodilo blokadi umjesto depolitizaciji, pa je, zbog nedostatka političkog konsenzusa u parlamentu, Crna Gora bila u v.d. stanju godinu i po nakon što je Ranki Carapić istekao mandat.

Propala su čak tri pokušaja biranja novog VDT, pa je Veselin Vučković ostajao na mjestu vršioca dužnosti. Stizale su kritike iz Evrope da neizbor vrhovnog državnog tužioca ne doprinosi kvalitetnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, da je to razočaravajuće i nepovoljno za Crnu Goru koja je na putu evroatlantskih integracija.

Političke partije nijesu u tome vidjele svoju odgovornost, a analitičari su poručivali da se VDT ne može izabrati, ne zbog ličnih referenci kandidata, već zbog različitih političkih interesa i nagodbi.


IZVOR: CdM, 08.08.2017.


Naslov: Redakcija