Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

NAREDBA O MJERAMA ZA SPRJEČAVANjE ŠIRENjA I ISKORJENjIVANjE BOLESTI KVRGAVE KOŽE (LUMPY SKIN DISEASE): Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove apeluje na sve držaoce goveda da sarađuju, prate preporuke i poštuju zakonske obaveze definisane Naredbom


S obzirom na ozbiljnost situacije zbog pojave bolesti kvrgave kože goveda u Crnoj Gori, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove apeluje na sve držaoce goveda da sarađuju, prate preporuke i poštuju zakonske obaveze definisane Naredbom o mjerama za sprječavanje širenja i iskorjenjivanje bolesti kvrgave kože (lumpy skin disease) ("Sl. list CG", br. 47/2016)

Novi apel Uprave upućuje se nakon što je posljednjih dana primjećeno nelegalno i nekontrolisano kretanja životinja, što je na područjima koja su zaražena i ugrožena strikno zabranjeno.

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković ističe da je vakcinacija goveda u toku i da su zbog potrebe da se ona obavi što prije i kvalitetno svi raspoloživi kapaciteti državnih i opštinskih službi na terenu gdje sprovode mjere na suzbijanju bolesti. “Da bi se, međutim, uspješno sprovele mjere i aktivnosti na terenu u cilju suzbijanja bolesti, neophodna je puna saradnja držaoca goveda. Potrebno je da budu svjesni problema i da shvate važnost pune saradnje sa nadležnim veterinarskim službama”, kazala je Daković.

Vakcinacija goveda protiv bolesti kvrgave kože traje na teritoriji opština koje su proglašene zaraženim i ugroženim područjem. Do sada je vakcinisano oko 75% goveda na području ovih opština (Gusinje, Berane, Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, Plav, Rožaje i Žabljak). Vakcinacija goveda u ugroženom i zaraženom području obavlja se vakcinama koje je Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove dobila kao donaciju od Evropske komisije.

Takođe, sprovodi se i vakcinacija goveda u područjima opština koje su slobodne od bolesti kvrgave kože, koja bi prema Programu vakcinacije, Uprave za bezbjednost hrane, trebalo da bude završena u roku od 10 dana.

Daković podsjeća da je od pojave bolesti u Makedoniji, u maju ove godine, Uprava redovno obavještavala javnost, posebno stočare kojima su date preporuke i pojašnjene zakonske obaveze i odgovornosti. “Imamo informacije da pojedini stočari, i pored upozorenja terenskih veterinara, vrše transport stoke, iz nepoznatih razloga. Ovim putem ih upozoravamo i podsjećamo da je kažnjivo nepoštovanje Naredbe koja je na snazi od 29. jula 2016. godine, a kojom je zabranjeno svako kretanje(promet) goveda sa gazdinstva koja se nalaze na području opština koje su proglašene zaraženim i ugroženim. Kretanje se odobrava u slučaju upućivanja na klanje goveda bez kliničkih simptoma, uz potvrdu veterinara o izvršenom pregledu i uz odobrenje veterinarskog inspektora”, objasnila je Daković.

Ona je dodala da je zbog ozbiljnosti situacije i rizika koji nastaje nekontrolisanim kretanjem odnosno prometom goveda pojačan nadzor svih vozila koja prevoze životinja na području navedenih opština, ali i na područjima opština na kojima do sada nije potvrđena bolest.

Iz Uprave ponavljaju i ranije date apele držaocima goveda da odmah po sumnji na bolest obavijeste nadležnu veterinarsku ambulantu, kao i da se pridržavaju savjeta koje su dobili kroz flajer distribuiran posredstvom veterinarskih ambulanti, kao i savjeta veterinara.

Neophodno je, takođe, da držaoci goveda sarađuju sa terenskim veterinarima i da dozvole vakcinaciju goveda. “Krivičnim djelom protiv zdravlja smatraće se ukoliko vlasnik ne privede životinje na vakcinaciju u dogovoreno vrijeme. Samo vakcinacija goveda na području Crne Gore može da spriječi širenje bolesti i veću socioekonomsku štetu i za gazdinstva i stočni fond u zemlji”, poručuje Daković.

U Upravi smatraju da je potrebno upoznati držaoce da se može desiti i da nakon izvršene vakcinacije goveda pokažu neke od simptoma koji mogu ukazivati na bolest. U ovim slučajevima neophodno je da odmah pozovu veterinara, i podsjećaju javnost da ne postoji nikakva opasnost za potrošnju mlijeka i proizvoda od mlijeka koji se nalaze na tržištu.

Na zaraženom gazdinstvu se sve životinje kod kojih se potvrdi bolest odmah humano usmrćuju, a proizvodi od goveda zatečeni na tom domaćinstvu se uništavaju, tako da ne postoji nikakva mogućnost da se ti proizvodi nađu na tržištu.

Mlijeko koje potiče od životinja sa gazdinstava koja se nalaze u mjestima koja su proglašena zaraženim odnosno ugroženim mora se termički obraditi tj. prokuvati sve dok se ova područja ne proglase slobodnim od ove bolesti.

Za gazdinstva koja se nalaze van ovih područja nema nikakvih ograničenja za korišćenje mlijeka i proizvoda od mlijeka ni sada ni nakon sprovedene vakcinacije.

U Crnoj Gori je do sada zabeleženo 155 slučajeva bolesti goveda kvrgave kože u sledećim opštinama: Gusinje, Berane, Bijelo Polje, Kolašin, Mojkovac, Plav, Rožaje i Žabljak. 

Izvor: Vebsajt Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, 08.08.2016.