Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

UNIJA POSLODAVACA PODRŽAVA SMANJENJE PDV HOTELIMA SA ČETIRI I PET ZVJEZDICA, ALI SAMO UZ USLOV DA TA STOPA VAŽI U SVIM TURISTIČKO-UGOSTITELJSKIM OBJEKTIMA


Unija poslodavaca (UPCG) podržava smanjenje poreza na dodatu vrijednost (PDV) hotelima sa četiri i pet zvjezdica, ali samo uz uslov da se to rješenje koriguje tako što će omogućiti ravnopravnost svih učesnika na tržištu, odnosno da ta stopa važi u svim turističko-ugostiteljskim objektima.

Skupština je krajem jula usvojila amandman na izmjene zakona o PDV-u kojim je omogućeno da svi hoteli sa četiri i pet zvjezdica na sjeveru i pet na primorju za usluge pružanja smještaja, pripremanja i usluživanja hrane pića i napitaka plaćaju PDV po stopi od sedam odsto, umjesto opšte stope od 19 odsto.

 “Kao institucija koja se godinama zalaže za sniženje poreskih opterećenja ističemo da je svaka olakšica ove vrste dobrodošla, ali samo ako se primjenjuje jednako za sve što ovdje nije slučaj. Navedenim smanjenjem PDV-a, uz ustavnu kategoriju o jednakosti svih pred zakonom, narušava se i osnovno pravilo koje ne poznaje mogućnost da isti poreski obveznici po istoj osnovi (promet proizvoda i usluga) imaju različiti poreski tretman. Jednostavno nešto se ili oporezuje ili ne oporezuje”, kazali su u UPCG.

Predlog izmjena i dopuna Zakona o PDV-u u Skupštinu je stigao u aprilu ove godine, bez rješenja kojim se ugostiteljskoj djelatnosti omogućava niži PDV, da bi naknadno amandmanom DPS-a bilo predloženo smanjenje te dažbine elitnim hotelima

Ministarstvo finansija, kojim rukovodi ministar Raško Konjević, dalo je negativno mišljenje na amandman. “Amandman nije prihvatljiv jer se stopa opredjeljuje za mjesto vršenja usluga. To znači da se kod istog poreskog obveznika za istu uslugu može desiti da se obračunava PDV za istu uslugu i po opštoj i nižoj stopi”, kazali su iz ministarstva.

Izvor: Vebsajt Vijesti, 08.08.2016.