Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DOBIJANJE PODRŠKE ZA PROJEKTE IZ OBLASTI TURIZMA ZA 2015/2016. GODINU - MJERA III - ORGANIZOVANJE MANIFESTACIJA


Na osnovu Zakona o turizmu ("Sl. list CG", br. 61/2010, 40/2011 - dr. zakon, 53/2011 - dr. zakon i 31/2014), Vlada Crne Gore donosi Program podsticajnih mjera u oblasti turizma za 2015./2016. godinu.

Stimulativni program podrške donosi se sa ciljem obogaćivanja i unapređenja kvaliteta turističke ponude, a u pravcu generisanja većih prihoda u turizmu, povećanja stepena zauzetosti smještajnih kapaciteta, prosječne potrošnje i zaposlenosti.

Program se donosi na predlog Ministarstva održivog razvoja i turizma i Nacionalne turističke organizacije Crne Gore (NTOCG).

Program uključuje tri mjere podrške, i to:

• Mjera I - Obogaćivanje i unapređenje ponude

• Mjera II - Unapređenje ponude u oblasti kulturnog turizma

• Mjera III - Organizovanje manifestacija

MJERA III - ORGANIZOVANJE MANIFESTACIJA

Ciljevi: Razvoj manifestacionog i drugih segmenta turističke ponude i podizanja prepoznatljivosti Crne Gore kao odredišta podobnog za organizovanje zabavnih, kulturnih, sportskih i sličnih događanja.

Mjera III - Organizovanje manifestacija dijeli se na dvije oblasti:

A -Oblast podrške za projekte čija ukupna vrijednost prelazi 30.000 €

B -Oblast podrške za projekte čija je ukupna vrijednost do 30.000 €

Ukupan iznos sredstava za realizaciju Mjere III:

-Oblast podrške za projekte čija ukupna vrijednost prelazi 30.000 € - ukupna raspoloživa sredstva 100.000 €;

-Oblast podrške za projekte čija je ukupna vrijednost do 30.000 € - ukupna raspoloživa sredstva 40.000 €;

Korisnici podrške su organizatori manifestacija iz sljedećih kategorija:

a)         jedinice lokalne samouprave

b)         turističke organizacije

c)         sportski savezi i druge asocijacije i udruženja

d)         nevladine organizacije

e)         javne ustanove

f)          ostali subjekti sa statusom pravnog lica

 Namjena sredstava

Sredstva se mogu koristiti isključivo za organizovanje manifestacija koje imaju zabavni, kuturni, sportski karakter. Program ne uključuje podršku stručno tematskih skupova, konferencija i sl.

Sredstva su namijenjena za sufinansiranje troškova nabavke roba i usluga za neposrednu realizaciju manifestacije koji imaju međunarodni, regionalni i nacionalni značaj i koji doprinose razvoju turističke ponude destinacije.

Sredstva se mogu koristiti za:

• iznajmljivanje opreme (audio i vizualna tehnika, pozornica i sl.) i nabavka radnog/potrošnog materijala vezanih za organizaciju manifestacije

• iznajmljivanje prostora za održavanje manifestacije

• iznajmljivanje prevoznih sredstava u svrhu prevoza organizatora i izvođača vezano za organizaciju manifestacije

• honorari i troškovi smještaja i putni troškovi izvođača i saradnika angažovanih na osnovu ugovora

• troškovi promocije manifestacije

• usluge obezbjeđenja manifestacije

• drugi opravdani troškovi vezani za neposrednu organizaciju manifestacije

Sredstva se ne mogu koristiti za:

• kupovinu nekretnina

• troškove redovnog poslovanja organizatora manifestacije (plate i ostala primanja zaposlenih, troškove prevoza i putovanja zaposlenih, studijska putovanja, pokriće gubitaka, poreze i doprinose, otplatu kredita, carinske i uvozne dažbine ili bilo koje druge naknade)

• izradu studija, elaborata, projektne i druge dokumentacije

• iznajmljivanje i kupovinu vozila za redovno poslovanje organizatora manifestacije

• kancelarijske troškove organizatora

• za sve druge troškove koji nisu vezani za realizaciju prijavljenog projekta I ciljeve Programa.

Zahtjev sa pratećom dokumentacijom se dostavlja na adresu: Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, adresa Svetog Petra Cetinjskog 130, Podgorica, direktno na arhivi sa oznakom: "Prijava na Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dobijanje podrške za projekte iz oblasti turizma za 2015./2016. – Mjera III - Organizovanje manifetacija - A ".

Zahtjev sa pratećom dokumentacijom se dostavlja na adresu: Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, adresa Svetog Petra Cetinjskog 130, Podgorica, direktno na arhivi sa oznakom: "Prijava na Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dobijanje podrške za projekte iz oblasti turizma za 2015./2016. – Mjera III - Organizovanje manifetacija - B ".

Potencijalni korisnik može dobiti podršku za samo jedan projekat/manifestaciju.

Javni poziv je otvoren 21 kalendarski dan od dana objavljivanja, odnosno od 7. jula 2015. godine.

 Javni poziv za podnošenje zahtjeva za dobijanje podrške za projekte iz oblasti turizma za 2015/2016. godinu - Mjera III - organizovanje manifestacija možete pogledati ovdje.

Program podsticajnih mjera iz oblasti turizma za 2015/2016. godinu možete pogledati ovdje.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo održivog razvoja i turizma, 07.07.2015.

SKUPŠTINA CG: 9. jula 2015. godine śednice Komisije za praćenje i kontrolu postupka, Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu

22. śednica Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije biće održana 09.07.2015. godine, sa početkom u 10:00 časova, u Plavoj sali.

Dnevni red:

1. Kontrola postupka privatizacije "Bjelasica-Rada" AD Bijelo Polje;

2. Tekuća pitanja.

108. śednica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet biće održana 09.07.2015. godine, sa početkom u 11:00 časova, u Bijelom salonu.

Dnevni red:

1. Predlog zakona o izmjeni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju;

2. Razmatranje amandmana (jedan) na Predlog zakona o dopuni Zakona o stečaju;

3. Razmatranje amandmana (sedam) na Predlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima CHF u eure EUR;

4. Izvještaj o stanju energetskog sektora Crne Gore u 2014. godini;

5. Izvještaj o radu Agencije za zaštitu konkurencije za 2014. godinu i

6. Tekuća pitanja.

96. śednica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu biće održana 09.07.2015. godine, sa početkom u 11:00 časova, u Plavom salonu.

Dnevni red:

1. Amandman (1) na Predlog zakona o izmjeni zakona o državnom tužilaštvu;

2. Amandmani (2) na Predlog zakona o izmjeni Krivičnog zakonika;

3. Godišnji izvještaj o radu Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za 2014. godinu, koji je Skupštini Crne Gore podnio Sudski savjet.

Izvor: Vebsajt Skupština CG, 08.07.2015.

CEZAP: Vodovod naplaćuje i zastarjela potraživanja

Dug za vodu stariji od dvije godine ne može biti naplaćen od potrošača ako nije utužen, izjavila je direktorica Centra za zaštitu potrošača (CEZAP), Olga Nikčević, komentarišući najavu podgoričkog Vodovoda da će od građana naplatiti više od šest miliona evra duga. Građani, istakla je, treba da napišu prigovor, kako ne bi plaćali stare dugove.

Ekonomski referent u Vodovodu, Bojan Lazović, rekao je da građani dugovanja mogu da izmire na šest, 12 i 24 mjesečne rate, a u posebnim slučajevima i na 36 rata. Ipak, plaćanje na rate dozvoljava se samo u slučaju priznavanja kompletnog dugovanja, pojasnio je.

Direktorica CEZAP-a ocijenila je da Vodovod ucjenjuje potrošače i koristi monopolsku poziciju. Taj model su, smatra Nikčević, preuzeli od Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

"Ukoliko potrošač nije utužen, njegova dugovanja su u roku od dvije godine zastarjela prema Zakonu o obligacionim odnosima ("Sl. list CG", br. 47/2008 i 4/2011 - dr. zakon) i Zakonu o energetici ("Sl. list CG", br. 28/2010, 40/2011 - dr. zakon, 42/2011 - dr. zakon, 6/2013 i 10/2015), međutim, Vodovod ih naplaćuje. Oni ne mogu i ne smiju isključiti potrošača. Mogu da naplate dug samo sudskim putem, sve drugo je nezakonito", dodala je.

Svaki račun, kako je pojasnila, sadrži smjernicu potrošaču da može da napiše prigovor ako je nezadovoljan. Tu mogućnost, smatra direktorica CEZAP-a, potrošači skoro da ne koriste.

"Potrošač treba da napravi prigovor i da kaže da će platiti posljednje dvije godine i to pod uslovom da nema spornih računa, odnosno onih od 50, 70, 80 eura", rekla je Nikčević.

Ističe da obaveze moramo da izmirujemo, ali da nijesmo dužni da plaćamo neosnovano velike račune. Mnogi potrošači, dodaje, i ne znaju da imaju zastarjela potraživanja.

Pravnici u CEZAP-u proučavaju saznanja da sudski izvršitelji, po nalogu Vodovoda, naplaćuju dugove potrošča električne energije.

"Potrošač, kad dobije rješenje sudskog izvršitelja, mora odmah da reaguje, da se obrati sudu i da se žali na to rješenje", rekla je Nikčević.

Iz vodovoda, pak, kažu da će odnos s potrošačima biti znatno poboljšan nakon ugradnje internih vodomjera, po projektu koji je to preduzeće nedavno najavilo.

Vodovod će svakom potrošaču koji odabere tu uslugu, bilo da živi ili posluje u vlastitom ili iznajmljenom stanu, donirati interni vodomjer koji će zamijeniti zajednički. Potrošači imaju obavezu da obave pripremne radove, a nakon ugradnje i stavljanja vodomjera u funkciju, Vodovod preuzima obavezu održavanja sastava, brojila i druge opreme, baždarenja brojila i eventualne zamjene novim.

Interni cjevovodi od zajedničkog do individualnog vodomjera i dalje ostaju u nadležnosti potrošača ili ugovorne firme koja se bavi održavanjem zgrade. Svaki ugovorni potrošač će redovno dobijati vlastiti račun za usluge snabdijevanja vodom, na osnovu stvarne potrošnje utvrđene na individualnom vodomjeru.

Registracija internih vodomjera koštaće 48, 5 eura.

Potrošač plaća stvarno utrošenu vodu i mogu vizualno, nezavisno od računa, vršiti kontrolu potrošnje na vlastitom vodomjeru.

Prestaje obaveza evidencije broja stanara u domaćinstvu i očitavanje potrošnje sa zajedničkog vodomjera.

Neće se vršiti zatvaranje vode čitavoj zgradi u slučaju neplaćanja pojedinih stanara, nego će se naplata potraživanja prema 'neplatišama' ostvarivati na drugi način bez posljedica po ostale koji uredno izvršavaju svoje obaveze.

Brigu o baždarenju novih vodomjera, njihovom održavanju i svim elementima istog preuzima Vodovod.

Izvor: Vebsajt RTCG, 08.07.2015.