Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

SVJETSKA BANKA POVISILA PROGNOZE RASTA CRNOGORSKE EKONOMIJE ZA 2016. GODINU


Svjetska banka (SB) povisila je prognozu rasta crnogorske ekonomije za 2016. godinu 0,8 procentnih poena, na 3,7 odsto.

SB je u januarskom izvještaju prognozirala da će crnogorska privreda u ovoj godini ojačati 2,9 odsto.

SB je, u najnovijim globalnim ekonomskim izgledima SB, povisila prognoze rasta crnogorske ekonomije i za narednu i 2018. godinu.

Prema tim prognozama, crnogorski bruto domaći proizvod BDP bi u narednoj godini trebalo da poraste 3,1 odsto, a u 2018. godini tri odsto.

SB je u januarskim prognozama procijenila da bi rast crnogorske privrede u narednoj i 2018. godini trebalo da iznosi tri odsto, odnosno 2,9 odsto.

SB nije mijenjala prognozu rasta crnogorske ekonomije za prošlu godinu, koja iznosi 3,4 odsto.

SB je snizila projekciju rasta globalne ekonomije za ovu godinu na 2,4 odsto, što je jednako prošlogodišnjem rastu i znatno niže u odnosu na projektovani rast od 2,9 odsto iz januarskog izvještaja.

"Sporiji rast u razvijenim ekonomijama koči zemlje u razvoju, dok su svjetska trgovina i investicije u nepovoljnom položaju", navodi se u izvještaju.

Iz SB su naveli da perspektive ubrzanja globalnog rasta ostaju prigušene.

SB je posebno pesimistična u pogledu zemalja zavisnih od izvoza sirovina, poput nafte.

Od početka godine je, kako ocjenjuje SB, primjetno povećanje rizika, kao što je visok nivo zaduživanja kompanija u zemljama u razvoju, zbog čega su izložene kreditnoj krizi u uslovima stagnacije rasta.

Među rizicima su, kako se dodaje u izvještaju, i rastuća sumnja u pogledu agresivne politike monetarnog labavljenja u zemljama u razvoju.

Izvještaj SB dolazi u uslovima kada se pokretači globalnog rasta, poput Japana, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država SAD, bore sa nižim stopama privrednog rasta.

Ozbiljno usporavanje američke privrede od početka godine ne pomaže podizanju privrednog rasta ostatka svijeta, zbog čega je SB srezala prognozu rasta BDP-a u SAD-u 0,8 procentnih poena, na 1,9 odsto u ovoj godini.

Eurozona će ostvariti rast od 1,6 odsto, a Japan, koji se bori sa deflatornim pritiscima, očekuje rast od 0,5 odsto.

Kina će, prema predviđanjima SB, uspjeti da ostvari stopu rast od 6,8 odsto u ovoj godini, ali će on usporiti na 6,3 odsto do 2018. godine.

Izvor: Vebsajt CdM, 08.06.2016.