Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARTSVO FINANSIJA: Poreski dug fizičkih i pravnih lica 230 miliona eura


Dug preduzeća i građana u Crnoj Gori po osnovu poreza i doprinosa krajem maja 2016. godine iznosio je oko 230,2 miliona eura, što je, prema procjeni Poreske uprave (PU), naplativo, saopštio je ministar finansija Raško Konjević.

"Spisak poreskih obveznika sam dobio 25. maja, pri čemu 32 poreska obveznika, u šta spadaju i preduzeća i građani, imaju dug iznad milion eura, a ukupan iznos tog duga je 102,7 miliona eura", rekao je Konjević odgovarajući u Skupštini na pitanje poslanika o visini poreskog duga.

Prema njegovim riječima, 29 obveznika duguje između pola miliona i milion eura, a ukupan iznos tog duga je 20,32 miliona eura.

"Između 100 hiljada i pola miliona duguje 204 obveznika i 6,6 hiljada obveznika duguje od hiljadu do 100 hiljada eura, sa ukupnom cifrom od 230,2 miliona eura", precizirao je Konjević.

On je dodao da preduzeća duguju 201,9 miliona eura, pri čemu je, prema procjeni iz PU, to naplativi poreski dug.

"To je bila prva tema kojom sam se pozabavio po dolasku. Tražio sam za 61 preduzeće, koji duguju iznad pola miliona eura, da dobijem informaciju PU o tome koju vrstu poreza duguju, kada je on nastao, da li je vođen upravni postupak i šta je PU preduzimala po tom pitanju", naveo je Konjević.

On je podsjetio da je početkom aprila saopšteno da je naplativi poreski dug 161 milion eura zajedno sa dugom šest preduzeća u državnom vlasništvu, što je ukupno oko 190 miliona eura. 

Izvor: Vebsajt CdM, 07.06.2016.