Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

BORBA PROTIV SIVE EKONOMIJE: Naplata akciza za prvih pet mjeseci veća 10 odsto nego u istom periodu prethodne godine


Aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije rezultirale su poboljšanjem fiskalnih indikatora, posebno u dijelu akciza, čija je naplata za prvih pet mjeseci 10 odsto veća nego u istom periodu prethodne godine, ocijenjeno je u ministarstvu finansija na sastanku Komisije za suzbijanje sive ekonomije, kojom je predsjedavao ministar, Radoje Žugić.

Tema sastanka je, kako je saopšteno iz tog ministarstva, bila intenziviranje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije i postizanju veće naplate prihoda tokom turističke sezone, sa posebnim naglaskom na praćenje prometa akciznih proizvoda i povećanje naplate poreza i doprinosa na zarade zaposlenih.

Ocijenjeno je da je neophodno preduzeti posebne mjere i sve raspoložive instrumente od strane nadležnih uprava, prevashodno na naplati poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, kao i poreza na dobitke od igara na sreću.

Komisija je inicirala raspravu po pitanju unapređenja zakonske infrastrukture za kontrolu prometa proizvoda, u smislu uvođenja obaveznog obilježavanja goriva nano markerima i oduzimanja licenci za rad slobodnim carinskim prodavnicama, u slučaju nezakonitog poslovanja.

Takođe, obavezane su inspekcijske službe da uvedu dežurstvo radi kontrole prometa pojedinih akciznih proizvoda na otvorenim prostorima i pijacama.

Poseban akcenat je stavljen na uspostavljanju agilnije saradnje između inspekcijskih organa, uz punu institucionalnu odgovornost.

Od svih nadležnih organa će se zahtijevati nulta stopa tolerancije i neselektivnost u primjeni zakonskih mjera, uz redovno izvještavanje Komisije o realizaciji aktivnosti usmjerenih ka smanjenju neformalnog sektora i unapređenju poreske discipline.

Izvor: Vebsajt RTCG, 08.06.2015.