Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PROFESIONALNI LOBISTI USKORO U CRNOJ GORI


Predsjednik udruženja lobista Crne Gore, Kostadin Pušara, najvaio je da će na Univerzitetu Crne Gore uskoro biti formiran odsjek za lobiranje, što će biti prvi korak ka zvaničnom verifikovanju ovog zanimanja u Crnoj Gori.

Za sada u Crnoj Gori nema registrovanih lobista, iako je Skupština usvojila Zakon o lobiranju ("Sl. list CG", br. 52/2014). U Crnoj Gori trenutno postoji Udruženje lobista kao nevladina organizacija, sa idejom da promoviše lobiranje kao profesiju i zanimanje u funkciji borbe protiv korupcije, kakva je inače praksa u demokratskim državama. Iako pojedinačni klubovi lobista za sada ne postoje, to bi se uskoro moglo promijeniti, jer će na Univerzitetu Crne Gore biti formiran odsjek za ovu profesiju.

Pušara je naveo da se uskoro očekuje verifikacija ovog studijskog programa, koji će lobiranje smjestiti među "legalizovane" profesije. Pojedinci, osim diplome odsjeka za lobiranje i položenog specijalističkog ispita, moraće  da zadovolje i nekoliko drugih, važnih kriterijuma.

"Prije svega moraće da budu državljani Crne Gore, da se radi o uglednim ličnostima, da nemaju kriminalni dosije, da nisu osuđivani, a takođe će u određenim oblastima morati da pokažu zavidne rezultate koji bi ga preporučili za ovo zanimanje", naveo je Pušara. Kao takve, on vidi bivše ambasadore, političare ili pojedince koji su svojim radom dali značajan doprinos funkcionisanju države.

Pušara je istakao i da je lobiranje zanimanje kojem se u zadnje vrijeme daje sve veći značaj. Kako kaže, nijedan ozbiljan investitor neće donijeti odluku o ulaganju dok ne čuje mišljenje lobiste.

Zbog toga je, smatra on, Crna Gora, kada je donijela Zakon o lobiranju istupila ispred svih drugih država regiona. Kaže da će se upravo zbog toga, juna 2016. godine u Crnoj Gori održati sastanak svih lobista Evrope.

Izvor: Vebsajt RTCG, 08.06.2015.