Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

EBRD ULAŽE 100 MILIONA EURA U RAZVOJNE PROJEKTE U CRNOJ GORI


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) uložiće ove godine 100 miliona eura u razvojne projekte u Crnoj Gori, a polovina od tog iznosa planirana je za izgradnju elektrana na vjetar na visoravni Krnovo kod Nikšića.

Šef Kancelarije EBRD u Crnoj Gori, Đulio Moreno, je za naveo da će ta banka finanisrati izgradnju još nekih manjih hidrocentrala, kao i rekonstrukciju aerodroma u Tivtu.

Takođe je najavio investiciju EBRD-a u trgovinsku kompaniju "Voli", kako je objašnjeno, radi podsticaja otkupa poljoprivrednih proizvoda u Crnoj Gori.

Moreno je rekao da će ta banka uskoro postati manjinski akcionar crnogorske kompanije Voli ali, sa američkim investicionim fondom Advent, i suvlasnik balkanskih podružnica Alpe adria banke.

"Pomoći ćemo veliku investiciju u logistički centar Volija koji će prikupljati poljoprivredne proizvode. Crna Gora ima potencijal u oblasti poljoprivrede, ali je nedovoljno razvijen. Nevjerovatno je da u toku turističke sezone uvozite salatu iz zemalja okruženja! Druga velika investicija je na regionalnom nivou i biće ozvaničena za nekoliko nedjelja. Riječ je o prodaji balkanskih podružnica Hipo alpe adria banke američkom investicionom fondu Advent. Advent će biti vlasnik 80 odsto kapitala, a EBRD 20 procenata. HAAB će, ako želi, dobiti kreditne linije od nas, ali će imati status kao bilo koji drugi klijent. Riječ je o podružnicama banke u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji", naveo je Moreno.

On se nada da će EBRD uskoro raspisati tender za gradnju žičare od Cetinja do Kotora, što bi, kako ocjenjuje, bila turistička atrakcija.

On smatra i da Crna Gora ne treba da razvija tešku industriju, već da nacionalnu ekonomiju treba da bazira na održivom turizmu, proizvodnji struje i hrane.

Inače, projekcija EBRD-a kada je riječ o rastu crnogorske ekonomije slaže se sa projekcijama Vlade i Centralne banke i kreće se oko 3,5 odsto.

Moreno je objasnio da EBRD nije banka Evropske unije, nego regionalna banka i posluje kao revolving fond, sa oko 30 milijardi "autorizovanog kapitala".

Izvor: Vebsajt RTCG, 08.06.2015.