Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EU: Crnoj Gori godišnje 35 miliona eura

09.05.2018.


Evropska unija (EU) godišnje okvirno daje 35 miliona eura pomoći Crnoj Gori kako bi joj pomogla na putu pridruživanja, saopštio je šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav u Nikšiću.

Orav je obrazložio da tu pomoć obezbjeđuju zbog "specifičnog odnosa i obostrane želje da Crna Gora postane članica EU".

"Pomažemo da bi Crna Gora bila savršen kandidat, kada bude postala država članica, što se realizuje pružanjem pomoći u ekonomskim i demokratskim reformama, posebno u oblasti ekologije, slobode medija i borbi protiv korupcije", rekao je Orav nakon sasatnka sa čelnicima lokalne uprave Nikšića.

Govoreći o posjeti delegacije EU Nikšiću u kojoj je bilo i više ambasadora država članica, Orav je naveo da je razlog dolaska Dan Evrope, koji se obilježava 9. maja.

On je ukazao da su došli da vide kako opština Nikšić funkcioniše i napreduje na putu ka EU.

"Imamo veoma dobru saradnju sa Nikšićem i pružamo im finansijsku pomoć kroz sredstva EU za projekte, od kojih su najvažniji izgradnja aerodroma na Kapinom Polju, rekonstrukcija i proširenje kanalizacione mreže, pomoć u oblasti poljoprivrede, kao i podrška malim i srednjim preduzećima", naveo je Orav.

On je rekao da je od izuzetne važnosti što gradska uprava, kako im je predočeno, ima sjajnu saradnju sa organizacijama civilnog društva.

"Jer zajedno sa političarima i biznismenima imaju ključnu ulogu u procesu pridruživanja Crne Gore EU", rekao je Orav.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović, naveo je da su predstavnicima EU i ambasadorima pokazali sliku, razglednicu grada i stanja u kome se nalazi, u ekonomskom i na drugim poljima.

Grbović je naveo da su se razgovori i pitanja predstavnika EU i ambasadora odnosila i na pitanja ekonomije, urbanizma, ekologije, vladavine prava, na kojima je Opština "postigla značajne uspjehe".

"Posebno ih je interesovao Dom revolucije, na kome smo započeli prvu fazu rekostrukcije i nadam se da ćemo prilikom narednih razgovora moći saopštiti da nastavljamo drugi i naredni dio tog projekta do, kako se nadam, završetka tog objekta kako bi mogao služiti građanima", rekao je Grbović.

Povodom obilježavanja Dana Evrope, Opštinu Nikšić, sa šefom Delegacije EU Aiovom Orav, posjetili su i ambasadori zemalja članica: Bugarske, Mladen Tcherveniakov, Hrvatske, Veselko Grubišić, Njemačke, Hans Günther Mattern, Grčke, Sotirios Athanassiou.

U Nikšiću su bili ambasadori Rumunije, Ferdinand Nagy, Slovačke, Roman Hloben i konzul Slovenije u Crnoj Gori, Stanka Štrukelj.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 08.05.2018.


Naslov: Redakcija