Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ELEKTRONSKA FISKALIZACIJA KASA

09.05.2018.


Vlada priprema elektronsku fiskalizaciju svih kasa u Crnoj Gori, ali se do juna ne može reći koliko će to koštati, koji će biti benefiti i da li će podrazumijevati zamjenu postojećih.

Iz Ministarstva finansija u ukazali da je planirana izrada studije izvodljivosti elektronske fiskalizacije koja bi trebalo da da odgovor na sva pitanja.

"Za projekat elektronske fiskalizacije - u okviru projekta reforme poreske administracije koji se finansira iz kredita Svjetske banke, raspisan je tender za izradu studije izvodljivosti elektronske fiskalizacije. Studija će biti završena krajem juna", rekli su iz Ministarstva.

Ona će, kako se dodaje, dati odgovore na pitanja cijene projekta, njegove implementacije, kao i preporuke za zakonska rješenja i procjenu benefita.

Iz Ministarstva su naveli i da se istovremeno priprema i Zakon o elektronskoj fiskalizaciji.

"Precizniji odgovori na sva pitanja moći će da se dobiju nakon izrade studije i usvajanja zakona", objasnili su iz Ministarstva.

Iz Vlade su krajem prošle godine najavili projekat Modernizacija poreske administracije. On je počeo u januaru, a finansira se iz kredita Svjetske banke.

I ministar finansija Darko Radunović nedavno je u parlamentu najavio da se stvaraju pretpostavke za elektronsku fiskalizaciju svih kasa. Iz Vlade su ranije objasnili da će se kroz projekat elektronske fiskalizacije obezbijediti prenos podataka sa uređaja za naplatu koji koriste poreski obveznici na server Poreske uprave.

"Ovaj sistem podrazumijeva prenos podataka u realnom vremenu o svakoj transakciji u prometu dobara i usluga, čime se stiče potpuni uvid u ostvarene prihode i obračunate poreske obaveze obveznika", rekli su iz Vlade.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 08.05.2018.


Naslov: Redakcija