Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

OPERATIVNO TIJELO ZA RAZVOJ JADRANSKO-JONSKOG GASOVODA IMAĆE SJEDIŠTE U CRNOJ GORI


Vlade Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije u najskorijoj budućnosti formiraće Operativno tijelo za razvoj Jadransko-jonskog gasovoda sa stalnim sjedištem u Crnoj Gori, dogovoreno je na ministarskom sastanku održanom u Pržnu.

Sastanku su, pored ministra ekonomije dr Vladimira Kavarića, prisustvovali ministar ekonomije u Vladi Hrvatske Tomislav Panenić, ministar energetike i industrijeu Vladi Albanije Damian Gjiknuri i savjetnik ministra u Vladi Bosne i Hercegovine Neđo Kapetina, kao i predstavnici azerbejdžanskog SOCAR-a koje predvodi direktor odsjeka za Balkan Murad Heydarov i predstavnici crnogorskog Montegrobonusa i BH-Gasa.

"Zadovoljni smo što IAP projekat dobija novu regionalnu i generalnu dinamiku. Na sastanku je precizno dogovoreno da organizujemo jedinicu za projektni menadžmen čiji bi sekretarijat bio u Crnoj Gori, a koju bi činili predstavnici ministarstava i operatora prenosnih sistema za gas Hrvatske, Albanije, Crne Gore i BiH", rekao je ministar Kavarić. On je dodao da su predstavnici četiri zemlje jednoglasno pozvali predstavnike azerbejdžanskog SOCAR-a da budućem tijelu pruži savjetodavnu podršku.

"Imajući u vidu ulogu SOCAR-a, kao nekog ko prati projekat od samog početka izgradnje TANAP i TAP koridora, njihova podrška nam može pomoći oko koordinacije na tim projektima."

Ministar Kavarić je rekao da je na sastanku precizirano šta treba da bude urađeno sa akcionim planovima kako bi ovaj projekat što prije ušao u završnu fazu.

"Neke od stvari koje treba uraditi tiču se biznis modelia koji će definisati akcionarsku strukturu i model organizovanja i finansiranja projekta", naveo je Kavarić.

Ministar ekonomije u Vladi Hrvatske Tomislav Panenić rekao je da je na sastanku izražena zajednička volja da ovaj projekat napokon dobije svoju konačnu formu.

"Da se ubrzaju svi postupci njegove realizacije i da svi zajedno doprinesemo ne samo osiguranju novih nabavnih pravaca i energenata u ovaj dio Evrope, već i da podstaknemo razvoj gasifikacije svih zemalja koje su u projekat uključene", rekaoje Panenić i dodao da je ovo projekat koji i u Vladi Hrvatske smatraju prioritetnim.

Ministar energetike u Vladi Albanije Damian Gjiknuri rekao je nakon sastanka da je njegov cilj postavljanje jasne agende za godine pred nama.

"TAP projekat i projekat južnog gasnog koridora su već počeli sa realizacijom i biće završeni za 2-3 godine. Ovaj projekat bi trebalo da bude prioritet i za EU", rekao je Gjiknuri i dodao da je počelo rastuće interesovanje velikih privatnih investitora za finansiranje ovog projekta.

Predastavnik azerbejdžanskog SOCAR-a Murad Heydarov ocijenio je sastanak vrlo produktivnim, s obzirom na to da je definisao ciljeve i rokove u vezi sa implementacijom projekta.

"Zahvalni smo na pozivu vlada upućenom SOCAR-u da učestvuje u radu ove jedinice za implementaciju projekta. Mi smo spremni da pružimo tehničku i funkcionalnu pomoć kada je u pitanju rad ovog radnog tijela i vjerujem da će naši zajednički napori dati veoma mjerljive rezultate u budućnosti", zaključio je Heydarov.

Izvor: Vebsajt Ministarstvo ekonomije, 06.05.2016.