Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD ZARAZNIH BOLESTI: Za boravak djece u predškolskim i školskim ustanovama, kao i u ustanovama za smještaj djece bez roditeljskog staranja, potrebno da su vakcinisana protiv 10 zaraznih bolesti. Izuzetak je postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije


Djeca koja ne budu vakcinisana protiv deset zaraznih bolesti neće moći da budu upisana u vrtić i školu. To je izmjena predviđena Nacrtom zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Vakcinacija stanovništva obavezna je protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, malih boginja, epidemijskih zaušaka, rubela, virusnog hepatitisa B i hemofilusa influence tipa B.

U Nacrtu zakona piše da je za boravak djece u predškolskim i školskim ustanovama, kao i u ustanovama za smještaj djece bez roditeljskog staranja, potrebno da su vakcinisana protiv 10 zaraznih bolesti. Izuzetak je postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije.

Prema važećem Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. list RCG", br. 32/2005 i "Sl. list CG", br. 14/2010, 40/2011 - dr. zakon i 30/2012), roditelji su u obavezi da vakcinišu djecu protiv zaraznih bolesti i odgovaraju prekršajno, novčanom kaznom od 150 do 500 eura ako to ne učine.

Posljednjih godina u Crnoj Gori i regionu vode se polemike oko navodne štetnosti MMR vakcine, čiji protivnici tvrde da navodno izaziva autizam.

U Srbiji je 4. marta stupio na snagu novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 15/2016) po kojem nevakcinisana djeca neće moći da budu upisana u vrtić ili školu.

S druge strane, Ustavni sud Hrvatske prije dvije godine utvrdio je da samostalna odluka roditelja da li će vakcinisati svoju djecu nije njihovo ustavno pravo i da je obaveza vakcinisanja u skladu sa Ustavom i Zakonom.

Epidemiolog u Centru za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević rekao je da je porastao broj djece koja nijesu primila vakcinu. On je rekao da je, prema posljednjim podacima iz 2013. godine, bilo vakcinisano 84,5 odsto djece.

Istakao je da je trenutna situacija još lošija i da zvanične podatke očekuju do kraja maja.

Direktor podgoričkog Doma zdravlja i pedijatar Nebojša Kavarić u više navrata je rekao da je imunizacija najeftiniji i najkvalitetniji lijek i upozorio da se bolesti, poput morbila, pertuitisa, rubeole, zauški i hepatitisa B, ne mogu spriječiti bez vakcinacije.

On je ocijenio da je odbijanje roditelja da dijete primi vakcinu težak oblik zanemarivanja iz najbolje roditeljske namjere.

Izvor: Vebsajt Vijesti, Ana Komatina, 07.05.2016.