Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PARLAMENTARNOM NADZORU U OBLASTI BEZBJEDNOSTI I ODBRANE: Institut Alternativa navodi da Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu nije donio Plan parlamentarnog nadzora za 2016. godinu, čime je prekršen Zakon


Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu nije donio Plan parlamentarnog nadzora za 2016. godinu, što je bila njegova obaveza shodno Zakonu o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane ("Sl. list CG", br. 80/2010 - dalje: Zakon), saopšteno je iz Instituta Alternativa (IA).

Iz te nevladine organizacije su podsjetili da je nadležni odbor za kontrolu sektora bezbjednosti bio u obavezi da do kraja kalendarske donese godišnji plan parlamentarnog nadzora za narednu godinu.

" Na internet stranici Skupštine objavljena je informacija da će sjednica Odbora biti održana ove sedmice, koja će za jednu od tačaka dnevnog reda imati i usvajanje Plana parlamentarnog nadzora za 2016. godinu", kaže se u saopštenju.

Odbor, kako se navodi, nije objavio Nacrt Plana, pa je time onemogućio zainteresovanim stranama da daju svoje predloge za unaprjeđenje ovog dokumenta.

"Iako za to ne postoji zakonska obaveza, u skladu sa principima otvorenosti Skupštine i njenih radnih tijela pri donošenju ključnih dokumenata, Nacrt Plana je trebalo objaviti u razumnom roku prije sjednice", smatraju u IA.

Time bi se, pojasnili su iz te NVO, pružila prilika civilnom sektoru, akademskoj zajednici i ostalim relevantnim akterima da daju svoje viđenje Plana, kako bi taj dokument bio što što bolja osnova za efikasnu parlamentarnu kontrolu.

Iz IA su naveli da Planom treba predvidjeti najrazličitiji set aktivnosti, čiji je cilj da doprinesu unaprjeđenju funkcionisanja ovog sektora, kao i da podstaknu reforme i temeljno i blagovremeno ispunjavanje obaveza iz integracionih procesa.

"Plan parlamentarnog nadzora je obaveza kojom određuju ciljevi rada za narednu godinu, ali i stvaraju polazni indikatori na osnovu kojih se rad Odbora može procjenivati na kraju kalendarske godine", kaže se saopštenju.

Iz te NVO su podsjetili da je jedan od ciljeva Zakona jačanje kontrole uloge Skupštine i efikasniji nadzor sektora bezbjednosti i odbrane s obzirom na represivni karakter ovog sektora.

Oni su apelovali na članove Odbora da u narednom periodu ažurno i u zakonskom roku ispunjavaju svoje obaveze, i da podnose veći broj inicijativa za primjenu kontrolnih mehanizama koji su im Zakonom dati na raspolaganje.

"Konačno, izražavamo nezadovoljstvo činjenicom da se Odbor nije sastajao od sredine decembra prošle godine, upravo zbog činjenice da se radi o najvažnijem nadzornom tijelu Skupštine koje treba da uspostavi efikasnu kontrolu nad ključnim polugama vlasti u Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt RTCG, 05.05.2016.