Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA CG: Donjeta Odluka o dodjeli uslovnih dotacija opštinama za 2016. godinu, Uredba o izmjeni Uredbe o povjeravanju dijela poslova Uprave policije Glavnom gradu Podgorica


Vlada Crne Gore je, na 156. sjednici održanoj 5. maja 2016. godine, donijela Odluku o dodjeli uslovnih dotacija opštinama za 2016. godinu. Odlukom se stvara pravni osnov da se Mojkovcu, Rožajama, Danilovgradu i Cetinju dodijeli iz budžeta Države iznos od 198,000 eura na ime uslovnih dotacija za pokriće dijela troškova realizacije prioritetnih investicionih projekata koji su od posebnog interesa za te opštine i poboljšanje uslova života građana.

Donijeta je i Uredba o izmjeni Uredbe o povjeravanju dijela poslova Uprave policije Glavnom gradu Podgorica. Imajući u vidu da je Zakonom o državnoj upravi ("Sl. list RCG", br. 38/2003,"Sl. list CG", br. 22/2008 i 42/2011) propisano da se pojedini poslovi državne uprave, propisom Vlade, u cilju njihovog efikasnijeg i ekonomičnijeg obavljanja, mogu povjeravati lokalnoj samoupravi ili drugom pravnom licu, predloženim izmjenama Uredba se usaglašava sa Zakonom tako što se poslovi premještanja vozila povjeravaju Glavnom gradu.

Na sjednici je usvojena Informacija o potrebi realizacije pilot projekta "Program osposobljavanja i radnog angažovanja mladih na poslovima sprječavanja sive ekonomije". Projekat je pripremljen u skladu sa smjernicama za sprečavanje sive ekonomije na tržištu rada, kao i smjernicama i ciljevima Nacionalne strategije zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa. Planirano je radno angažovanje u trajanju od četiri mjeseca za 100 nezaposlenih lica sa stečenim visokim obrazovanjem, starosti do 29 godina. Programske aktivnosti obuhvataju: pružanje tehničke podrške i pomoći službenicima u poslovima registracije poreskih obveznika, obveznika doprinosa i osiguranja, kontrole ispravnosti registracionih prijava i rješenja o registraciji; pružanje pomoći poreskim obveznicima u primjeni pozitivnih poreskih propisa, obradi poreskih prijava, obradi i sređivanju poreskih evidencija; pomoć u radu call centara; pomoć u realizaciji Projekta "Budi odgovoran" i drugih poslova inspekcijskih službi.

Predsjednik Vlade se na kraju sjednice zahvalio ministrima koji će, u zavisnosti od dogovora opozicije o podjeli mandata, uskoro ustupiti mjesta u interesu realizacije političkog sporazuma. Premijer je ponovio da je apsolutno uvjeren da je ponuda opoziciji da uđe u Vladu korak koji je vlast trebalo da napravi kako bi pokazala odgovoran odnos prema političkoj podjeljenosti, transformisanoj unutar opozicije u nepovjerenje prema institucijama.

Izvor: Press služba Vlade Crne Gore, 05.05.2016.