Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

POTPISAN SPORAZUM O UZAJAMNOM PRIZNAVANJU USLUGA POVJERENJA I ELEKTRONSKE IDENTIFIKACIJE IZMEĐU REPUBLIKE SRBIJE I CRNE GORE

09.04.2019.


Ministarka javne uprave Crne Gore, Suzana Pribilović i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Rasim Ljajić, potpisali su Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Srbije o uzajamnom priznavanju usluga povjerenja za elektronske transakcije o uzajamnom priznavanju usluga certifikovanja za elektronske transakcije koje se pružaju u Crnoj Gori i kvalifikovanih usluga od povjerenja koje se pružaju u Republici Srbiji, na Drugom digitalnom samitu u Beogradu.

"Veliko mi je zadovoljstvo što danas potpisujemo Sporazum o uzajamnom priznavanju usluga povjerenja i elektronske identifikacije između Srbije i Crne Gore. Implementacijom ovog Sporazuma stvaraju se uslovi da građani, privreda naše dvije države, u što većoj mjeri koriste nove tehnologije, kao i da poslove obavljaju brže, efikasnije i jeftinije, bez teritorijalnih ograničenja", ukazala je ministarka Pribilović.

Ona je istakla da se sporazumom potvrđuju dobrosusjedski bilateralni odnosi i započinje nova etapa kroz prekogranično pružanje usluga povjerenja u elektronske transakcije i elektronske identifikacije.

Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Srbije o uzajamnom priznavanju usluga certifikovanja za elektronske transakcije koje se pružaju u Crnoj Gori i kvalifikovanih usluga od povjerenja koje se pružaju u Republici Srbiji, pripremljen je u cilju prekograničnog pružanja usluga, eliminisanja prepreka u elektronskom poslovanju, omogućavanja korišćenja i jednakog pravnog dejstva kvalifikovanih usluga certifikovanja za elektronske transakcije odnosno kvalifikovanih usluga od povjerenja, u obje zemlje.

Crna Gora potpisivanjem ovog Sporazuma još jednom potvrđuje svoje opredjeljenje za unapređenje saradnje na regionalnom nivou.

Na ovaj način potvrđuje se i posvećenost Crne Gore razvoju digitalnog društva, unapređenju bilateralne saradnje sa državama Zapadnog Balkana, kao i međunarodnoj saradnji.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo javne uprave, 04.04.2019.


Naslov: Redakcija