Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PORESKIM SAVJETNICIMA: Izjednačavanje rezidentnih i nerezidentnih fizičkih i pravnih lica (državljani država članica Evropskog ekonomskog prostora) u pogledu obavljanja poslova poreskog savjetnika u Crnoj Gori

09.04.2019.


Vlada Crne Gore je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poreskim savjetnicima.

"Sredinom 2007. godine donijet je poseban Zakon o poreskim savjetnicima ("Sl. list RCG", br. 26/2007 i 34/2007 - ispr.) kojim je ustanovljeno novo zanimanje poreski savjetnik (slično advokatima i notarima), kao nezavisno i samostalno zanimanje, u cilju pružanja savjeta poreskim i carinskim obveznicima. Ovim zakonom su uređeni uslovi za obavljanje poslova poreskog savjetnika, organizovanje ispita za poreskog savjetnika, izdavanje i oduzimanje licence za rad, prava, obaveze i odgovornost poreskog savjetnika, kao i druga pitanja od značaja za obavljanje ove djelatnosti", saopštila je v.d. Generalne direktorice Direktorata za poreski i carinski sistem u Ministarstvu finansija, Biljana Peranović.

Takođe je ukazala da u skladu sa obavezama koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i u svrhu ispunjavanja uslova iz Poglavlja 3 – Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, Crna Gora ima obavezu da ispuni sve uslove za punu primjenu Direktive o uslugama na unutrašnjem tržištu 2006/123/EZ do dana pristupanja Evropskoj uniji. S tim u vezi, nametnula se potreba za donošenje predloženog zakona, kojim će se izvršiti usklađivanje važećeg Zakona o poreskim savjetnicima sa navedenom direktivom. Važno je napomenuti da implementacija Direktive o uslugama ima za cilj korišćenje prednosti jedinstvenog tržišta usluga kako za pružaoce, tako i za korisnike usluga.

"Predloženim izmjenama, izvršiće se izjednačavanje rezidentnih i nerezidentnih fizičkih i pravnih lica (državljani država članica Evropskog ekonomskog prostora) u pogledu obavljanja poslova poreskog savjetnika u Crnoj Gori, u cilju usklađivanja sa Direktivom u uslugama na unutrašnjem tržištu, koja ima za cilj korišćenje prednosti jedinstvenog tržišta usluga kako za pružaoce, tako i za korisnike usluga", zaključila je v.d. Generalne direktorice Direktorata za poreski i carinski sistem.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo finansija, 04.04.2019.


Naslov: Redakcija