Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

CBCG OBJAVILA SPISAK UGROŽENIH DJELATNOSTI KOJE IMAJU PRAVO NA MORATORIJUM

09.03.2021.


Centralna banka Crne Gore (CBCG) objavila je na svom sajtu spisak 111 ugroženih djelatnosti koje imaju pravo na moratorijum, odobravanje i restrukturiranje kredita do kraja avgusta na kome se nalaze uzgajivači žita, prinča, bostana, šećerne trke, duvana, grožđa, jabučastog i koštičavog voća, gajenja ostalog drvenastog, žbunastog i jezgrastog voća, uljnih plodova, biljaka za pripremanje napitaka, začinskog, aromatičnog i ljekovitog bilja, ostalih višegodišnjih biljaka i sadnog materijala. Na spisku se nalazi uzgoj muznih krava, drugih goveda i bivola, konja i drugih kopitara, kamila i lama, ovaca i koza, svinja živine i ostalih životinja.

CBCG je prošle sedmice usvojila novi paket mjera pomoći građanima i privredi kojim je proširila spisak djelatnosti koje će imati pravo na moratorijum, odobravanje i restrukturiranje kredita,na koji su dodali sve djelatnosti iz posljednjeg seta mjera podrške Vlade, kao i određen broj dodatnih, koje je identifikovala CBCG zajedno sa poslovnim bankama.

Moratorijum se može iskoristiti ako korisnik na kraju decembra 2019. godine nije imao kašnjenje u otplati kredita duže od 90 dana.

Na spisku se nalaze i uslužne djelatnosti gajenje usjeva i zasada, pomoćne djelatnosti za uzgoj životinja, aktivnosti poslije žetve i dorada sjemena.

Pravo na moratorijum imaju djelatnosti - lov, traperstvo i odgovarajuće uslužne djelatnosti, gajenje šuma i ostale šumarske djelatnosti sječa drveća, sakupljanje šumskih plodova, osim drveta, uslužne djelatnosti u vezi sa šumarstvom, morski ribolov, slatkovodni ribolov, morska akvakultura i slatkovodna akvakultura.

Na spisku je i željeznički prevoz putnika, međumjesni, gradski i prigradski kopneni prevoz putnika, taksi prevoz, ostali prevoz putnika u kopnenom saobraćaju, pomorski i priobalni prevoz putnika, prevoz putnika unutrašnjim plovnim putevima, prevoz tereta unutrašnjim plovnim putevima, vazdušni prevoz putnika, vazdušni prevoz tereta, uslužne djelatnosti u vazdušnom saobraćaju, hoteli i sličan smještaj, odmarališta i slični objekti za kraći boravak...

CBCG omogućila je olkašice i za djelatnosti umnožavanje snimljenih zapisa, proizvodnja ostalih organskih hemikalija, sredstava za lijepljenje, ostalih obojenih metala, elektronskih elemenata, ostalih mašina - alatki, izgradnja brodova i plovnih objekata, čamaca za sport i razonodu, imitacije nakita i srebrnih proizvoda, igara i igračaka, popravka i održavanje brodova i čamaca Iznajmljivanje i lizing automobila i lakih motornih vozila..

Na spisku su i djelatnosti smještajnih ustanova s medicinskom njegom,socijalno staranje u smještajnim ustanovama za lica s teškoćama u razvoju, duševno oboljele osobe i osobe s bolestima zavisnosti, rad ustanova za stara lica i lica s posebnim potrebama, ostali oblici socijalne zaštite sa smještajem, socijalna zaštita bez smještaja za stara lica i lica s posebnim potrebama...


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 08.03.2021.


Naslov: Redakcija