Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ADVOKATSKA TARIFA: Kada pokreće postupak, zastupa ili brani dva ili više lica, odnosno ako su protivne stranke više lica, bez obzira da li se u procesnom smislu radi o jednoj ili više stranaka, advokatu pripada nagrada predviđena ovom tarifom, uz uvećanje od 50% za svako drugo i naredno lice


Postojeće rješenje iz Tarifnog broja 11 Advokatske tarife ("Sl. list RCG", br. 12/2005 i "Sl. list CG", br. 45/2008 i 11/2015) povoljnije je po građane, jer im u slučaju eventualnog gubitka sudskog spora, stvara obavezu nadoknade troškova protivnoj strani, a ne advokatu, u visini od 50 odsto, saopšteno je iz Advokatske komore Crne Gore.

Predsjednik Advokatske komore, Zdravko Begović, rekao je da bi u slučaju vođenja pojedinačnih postupaka, građani morali platiti troškove postupka u punom iznosu.

Begović je rekao da je Tarifnim brojem 11 definisano da advokatu, kada pokreće postupak, zastupa ili brani dvije ili više osoba, odnosno ako su protivne stranke više osoba, bez obzira da li se u procesnom smislu radi o jednoj ili više stranaka, pripada nagrada predviđena tom tarifom, uz uvećanje od 50 odsto za svaku drugu i narednu osobu.

"Griješite kada tvrdite da se radi o unikatnom rješenju koje nije zastupljeno u zemljama u okruženju i ne poznaje ga demokratski svijet", rekao je Begović.

On je kao primjer naveo Tarifni broj 12 i 17 Tarife o nagradama i naknadama troškova za rad advokata ("Sl. glasnik RS", br. 121/2012) Advokatske komore Srbije, kojima je, kako tvrdi, na identičan način rješeno to pitanje.

ADVOKATSKA TARIFA ("Sl. list RCG", br. 12/2005 i "Sl. list CG", br. 45/2008 i 11/2015)

4. ZAJEDNIČKE ODREDBE

Odbrana i zastupanje više lica

Tarifni broj 11.

Kada pokreće postupak, zastupa ili brani dva ili više lica, odnosno ako su protivne stranke više lica, bez obzira da li se u procesnom smislu radi o jednoj ili više stranaka, advokatu pripada nagrada predviđena ovom tarifom, uz uvećanje od 50% za svako drugo i naredno lice.

Izvor: Vebsajt CdM, 08.03.2016.