Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO FINANSIJA: Uspješno okončana emisija euroobveznica


Crna Gora je, na međunarodom tržištu kapitala, uspješno realizovala emisiju novih petogodišnjih obveznica, u iznosu od 300 miliona eura, sa kamatnom stopom od 5.75%.

Zajedničke banke aranžeri emisije na transakciji bile su Citi Bank, Deutsche Bank AG, London Branch, Erste Group Bank AG i Société Générale.

Riječ je o petoj transakciji do sada, koja je privukla pažnju više od 77 međunarodnih investitora iz preko 25 zemalja, od kojih najviše iz SAD-a (17%), zatim Njemačke i Austrije (17%) Švicarske (13%), Velike Britanije (10%), Bliskog Istoka i Azije (2%). Ostatak potražnje odnosio se na ostale zemlje Europe (41%).

Većina obveznica je alocirana u investicijskim fondovima (48%), zatim bankama i malim investitorima (37%), osiguravajućim društvima i mirovinskim fondovima (11%) te hedge fondovima (4%).

Navedena emisija ne predstavlja novo zaduženje, već refinansiranje dospijeća ranije izdatih bondova. Naime, emisijom obveznica obezbijeđena su sredstva i za otplatu obaveza po osnovu bondova izdatih 2011. godine, sa kamatom od 7,25%, koje dospijevaju na naplatu u aprilu tekuće godine, što predstavlja smanjenje kamatne stope od oko 1/4.‎

I pored interesovanja investitora za emisiju obveznica, navedeni iznos je prihvaćen iz razloga racionalnosti, kako u ovom trenutku ne bi došlo do povećanja duga, odnosno uvećanih troškova za otplatu kamata za nekih šest mjeseci. Na ovaj način se vrše uštede i smanjuju troškovi Države, ne samo po pitanju otplate kamata, već i troškova Centralne banke Crne Gore koja bi kao fiskalni agent Države, po osnovu deponovanih sredstava kod reputabilnih banaka, čuvala ova sredstva po negativnim kamatnim stopama. Zbog pomenutih razloga, u ovom trenutku, realizovana je obveznica u gore navedenom iznosu, dok se razmatraju sve realne opcije za obezbjeđivanje preostalih sredstava za finansiranje budžeta, a koje su definisane Zakonom o budžetu Crne Gore za 2016. godinu ("Sl. list CG", br. 79/2015).

Izvor: Vebsajt Ministarstva finansija, Ivona Mihajlović, 07.03.2016.